У Рівному триває суд над лікарем Водоп’яном, якого обвинувачують у халатності, що спричинило смерть 28-річного мотоцикліста

19 червня 2015 року трапилася ДТП за участі легковика та мотоцикліста, останній вилетів із транспортного засобу та отримав численні травми. Його доставили в Рівненську обласну клінічну лікарню зі скаргами на болі в грудній клітці. Через декілька годин чоловік помер. Його звали Ростислав Федоров, у нього залишилася дружина та 6-річний син.

Відповідно до висновків судово-медичної експертизи, причиною смерті Федорова стала важкість поєднаної травми грудної клітини і живота, а неправильні дії лікарів обумовили зниження наданої медичної допомоги і тим самим не перешкодили перебігу травми у хворого і попередження тяжких наслідків.

Відтак, лікаря-хірурга Рівненської обласної клінічної лікарні Віктора Водоп’яна обвинувачують в неналежному виконанні своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого до них ставлення, що спричинили тяжкі наслідки, тобто злочині, передбаченому ч.1 ст. 140 КК України.

«Водоп’ян вирішив забрати його у своє відділення, черговий лікар із приймального відділення не давав такого розпорядження, він з власної волі вирішив, що потрібно поставити дренаж. Дренаж поставили неякісно, його повинні були поставити в легеню, але легеня не була пробита і в легеню був крововилив. Були надриви селезінки, його з каталки та ліжко і навпаки декілька разів перекладали, селезінка взагалі розірвалася, - розповіла дружина загиблого Наталія Федорова.

- За грати він вже не потрапить, пройшло три роки з моменту розгляду справи, саме тому справу затягнули. Максимум, що йому «світить» - адміністративний штраф або виправні роботи. Всі докази були, в основному, на нашій стороні, тоді попросили відвід судді, саме перед дебатами. Спочатку адвокатом Водоп’яна була його дружина, після того, як зробили відвід судді, вона подала клопотання про те, що більше не хоче бути його захисником. Через відвід судді справу розглядали заново, з першого засіданняОстанній раз судове засідання проводили у вересні минулого року.  Або в судді не виходило, або в сторони підозрюваного».

Дружина загиблого Федорова - Наталія

«Проведення торакальним хірургом дренування плевральної порожнини зліва виявилося неякісним, так як дренуюча трубка не проникла в плевральну порожнину, а знаходилася своїм кінцем у м’яких тканинах грудної клітки. Консультація хірурга була проведена тільки о 17.00, а потрібно було провести в більш ранні терміни. Хворий був доставлений в лікарню орієнтовно в 15.25. Діагноз хворому при прийомі в лікарню був такий: політравма, закрита травма грудної клітки, перелом ребер зліва, ускладнення гемотораксом. Торакальним хірургом при травмі грудної клітки був запідозрений розрив селезінки, проте хворий був оглянутий хірургом аж о 17.00, коли була підтверджена внутрішньо-черевна кровотеча, у черевній порожнині була виявлена кров, що свідчить про запізнілий огляд хворого хірургом. Так як через 20 хвилин у хворого наступила зупинка серцевої діяльності та дихання. Діагноз був встановлений необхідному обсязі, проте консультації спеціалістів були проведені зі значним запізненням. Враховуючи скарги хворого, можливо, і могли  проявитися ознаки кровотечі, проте до 17.00 не було прийнято ніяких заходів для їх виявлення і зупинки, а проведення дренування плевральної порожнини було виконано неякісно», - пояснив прокурор Василь Суржук.

Прокурор Василь Суржук

У судовому засіданні оголосили перерву до 25 квітня. 

Читайте також