У Рівному ціни на продукти невпинно ростуть: хто відповість?

Фото - ілюстративне/відкриті джерела

Вже більше двох тижнів у Рівному діють обмеження у зв’язку із запровадженням карантину. Продуктові магазини хоч і працюють у звичному режимі, але ціни на товари помітно підвищились. Тому окрім черг до улюблених супермаркетів, рівнянам доводиться ставати свідками ще одного не надто приємного явища – ледь не щотижневого зростання вартості продуктів першої необхідності.

Гречка на полицях супермаркетів зросла на 51%, овочі на 15-25%, підвищились у ціні цукор та яйця. На кілька гривень більше доведеться викласти за фрукти, це ж стосується і макаронних виробів. Особливо різко зросла вартість лимонів та імбиру: до карантину вартість цитрусових становила 45 гривень за кілограм, зараз близько сотні. Ціна на імбир теж зросла майже вдвічі.

Основна причина такого здорожчання, за словами представників торгових мереж, зростання закупівельних цін. Самі ж виробники нарікають на коронавірус, зростання курсу долара та закриття ринків країн-постачальників, з яких здійснювався імпорт деяких товарів.

Тим часом, Антимонопольний комітет України вже порушив низку справ щодо підвищення цін окремими торговими мережами. За ознаками зловживання монопольного становища відкрито справи проти суб’єктів господарювання – 11 мереж супермаркетів та 15 оптових постачальників.

– Щоденно моніторимо ситуацію, з’ясовуємо, яка марка якого продукту зайшла в той чи інший супермаркет, або торгівельну мережу, по якій ціні торгівельна марка продала його. Потім комітет подивиться, а хто ж спонукав до того, щоб так зростали ціни, – зазначив голова Рівненського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віктор Бодренко.

У місцевому осередку АМКУ зауважили, що лише за вчорашній день ціни зросли по 29 пропозиціям товарів продуктів харчування. Однією з проблем Віктор Бодренко назвав небажання більшості супермаркетів закупляти продукцію у великих оптових фірм. Це, в свою чергу, дозволило б знизити роздрібну ціну.

– У нас є дві великі оптові фірми, які мають масу продуктів харчування. Однак протягом останніх трьох років вони не можуть потрапити до найбільших загальнодержавних мереж, таких як «Велмарт», «ЕКО», «Метро» і так далі. Вони не можуть туди «влізти» з цінами оптовими, які б дозволили мінімум на 20% знизити роздрібну ціну, яка зараз існує. Ми переправили їхнє звернення в комітет і цим питанням зараз займаються, – додав керівник Рівненського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Окрім підвищення цін на продукти харчування, комітет контролює зростання вартості медичних масок. Утім, розгляд більшості справ через низку факторів затягується, кажуть в АКМУ. Рішення про притягнення до відповідальності недобросовісних торговців може бути прийнято після дотримання усіх юридичних норм.

Читайте також