У Рівному ушпиталили семимісячних малюків, хворих на кір

фото - Фейсбук

Ось ці семимісячні малюки захворіли на кір. Їх ушпиталили до інфекційного відділення для дітей до Рівненської центральної міської лікарні. Завідувачка відділення Надія Сидорук розповідає, що навіть доводилося лікувати хворе немовля і на восьмий день після народження, пише Управління охорони здоров'я Рівненської облдержадміністрації.

Загалом, минулого року проліковано у стаціонарі 295 дітей з обласного центру, навколишніх сіл та майже зі всієї області. До року – 45. Консультацію лікаря отримали вже цього року батьки 70-ох дітей, яких лікували амбулаторно. Сорок сім – стаціонарно. Тож що таке кір і як лікують дітей – в інтерв’ю завідувачки інфекційного відділення РЦМЛ Надії Василівни Сидорук.

КОР.- Надіє Василівно, то що таке кір?

СИДОРУК - Кір – це небезпечне вірусне інфекційне захворювання, доволі виснажливе. Інфекція передається потоком повітря. Симптоми такі – запалення верхніх дихальних шляхів, нежить, кон’юнктивіт, кашель. Кашель під час кору надокучливий, сухий. Хворобу супроводжує висока температура 39 – 40 градусів. Згодом на шкірі з'являється дуже помітний висип червоних цяток . Доволі часто буває розріджений стілець у дітей. 

КОР.- У яких випадках стаціонарне лікування необхідне?

СИДОРУК - Госпіталізація необхідна, коли захворювання проходить важко з високою температурою. Особливо, коли погіршився стан дитини, вона млява, не їсть, мало п’є, наростає кашель. Бажано, щоб дітей до 2 років лікували від кору стаціонарно. Бо ускладнення можливі на будь – якому етапі захворювання. І на ранньому, у катаральний період може бути рання пневмонія. Цих дітей треба тримати на контролі під наглядом лікаря.

КОР.- Пані Надіє, які можуть бути ускладнення?

СИДОРУК – Ця інфекція надзвичайно сильно понижує імунітет. Ускладнення може зазнати дихальна система - це пневмонія та бронхіт. А також можливі отити, ларингіти, порушення роботи шлунково – кишкового тракту. 

КОР.- Медики переконують, що найефективнішим захистом від кору є вакцинація. Дітей щеплюють у 12 місяців та 6 років.

СИДОРУК- У мене, як у лікаря, ніколи навіть не поставало питання щеплювати чи ні. Двоє моїх онуків вакциновані згідно Календаря щеплень від усіх небезпечних захворювань. Ось вам цифра для роздумів - 80 % усіх дітей, яких лікували у нашому стаціонарі, є нещеплені . Або щеплені лише один раз. Звісно, щеплені діти теж можуть захворіти. Але при цьому вони легше та швидше перемагають хворобу. Набагато рідше у них бувають ускладнення. З тими мамами, з якими я спілкувалася у нас в лікарні, більша частина погоджується на вакцинацію. У меншості - ті, які проти. Скажіть, як можна зараз пускати у світ свою дитину незахищеною від хвороб?!

Записала Алла Сищук

Читайте також