У Рівному в аптеках можна придбати тести на COVID-19, але не всім

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Швидкі тести на визначення коронавірусної інфекції в організмі продає рівненська мережа аптек «Рівнефармація». Як повідомила заступниця директора ТДВ «Рівнефармація» Ольга Садовник журналістам видання «7 ДНІВ», придбати тести можуть тільки медичні заклади.

За її словами, таке рішення ухвалили в мережі, бо переконані, що не кожен пересічний громадянин без медичної освіти зможе правильно зробити тестування. Однак інструкція допускає використання тесту вдома. Для цього потрібно нанести кров на спеціальну касету і додати реактив.

«Відпускаємо їх лише для лікувальних установ, – наголосила Ольга Садовник. – У таких закладах є кваліфікований персонал, що зможе правильно провести тестування й прокоментувати результат аналізу. Ми переконані, що тест має проводитися під контролем кваліфікованого медпрацівника. Можливий відпуск громадянам після звернення їхнього сімейного лікаря, однак поки таких випадків не було. Купували тест-системи лише лікувальні установи Рівного та області. Її вартість 500 гривень».

Міський голова Володимир Хомко раніше повідомляв, що експрес-тести були закуплені містом за кошти з бюджету і надані лікувальним закладам для безоплатного обстеження за наявності відповідних симптомів.

Тест також дозволяє виявити осіб з безсимптомним перебігом захворювання на COVID-19. Таке тестування проводять не раніше 3-5 дня від початку проявлення симптомів. Сплутати коронавірус з іншими вірусними інфекціями неможливо, адже перехресна реактивність відсутня (проведенні такого аналізу немає хибнопозитивних результатів за наявності антитіл до інших вірусів).

Читайте також