У Рівному в пам’ять про загиблих Героїв хочуть перейменувати сквер та встановити пам’ятні знаки

Фото - ОГО

Громадські активісти хочуть оголосити всеукраїнський конкурс на розміщення і встановлення окремих пам’ятних знаків загиблим Героям Небесної Сотні та воїнам АТО. Перший монумент планують розмістити на місці флагштоків, які знаходяться перед Рівненською ОДА.

«Ця територія передбачена для встановлення пам’ятника Героїв Небесної Сотні. Поряд, з правої сторони, якщо дивитися лицем на це приміщення, є невеликий сквер, де сходи ведуть до 5 школи. Цей сквер пропонується перейменувати, відповідно в сквер пам’яті воїнам АТО і розташувати пам’ятний знак воїнам АТО саме в цьому місці», - розповів ініціатор проведення конкурсу, голова громадської організації «Простір» Олександр Ковальчук.

Проте раніше було вирішено встановити один монумент на Алеї Чайки. Олександр Ковальчук зазначив, що не можна об’єднувати дві події в один пам’ятний знак. Громадський активіст також додав, що встановлення пам’ятника біля ОДА є символічним, адже саме там у Рівному відбувся Майдан:

«На наше глибоке переконання, для того, щоб воно потім було сприйняте майбутніми поколіннями, відвідувачами нашого міста, фаховими людьми, які мають заперечення щодо тої локації і самої ідеї об’єдання двох подій в один знак – воно не об’єднується. Було прийнято рішення подумати над тим, чи можна в нашому місті десь розташувати два знаки і де би це могло бути.»

Голова спілки художників Петро Подолець зазначає, що у місті нині встановлюють пам’ятники, які не мають відношення ні до мистецтва, ні до культури. Серед таких, за словами Петра Подольця, пам’ятний знак біля філармонії.

«Оці дві події – АТО і Небесня Сотня – це ті дві надзвичайно трагічні події, які розвернули нашу країну в європейському напрямку. Я вважаю, що ці пам’ятники мають бути досконалими, високохудожніми з довговічних матеріалів. Сюди треба залучити одних із кращих фахівців і архітектури, і мистецтва.»

Мама заглиблого АТОвця Наталія Волошина розповіла, що родини вже 5 років очікують на встановлення пам’ятних знаків, проте цей процес затягується:

«Вже 5 років ми чекаємо. 5 років заговорюється це питання, то грошей нема, то локації нема, то настрою нема, то ще чогось нема. Я впевнена, що ще через 5 років нам із таким здоров’ям, вже не буде кому піти і покласти туди квіти. Прохання врахувати те, що часи складні.»

Оголосити конкурс громадські активісти зможуть після прийняття відвповідного рішення на засіданні сесії Рівненської міської ради.

Читайте також