У Рівному в рейс вийшов тролейбус після капітального ремонту

Невдовзі у Рівному в рейс вийде оновлений після 50-ти кілометрового тестового пробігу тролейбус. Рівнянам «рогатий» прослужив тридцять років. Втім, про його вік після проведеного капітального ремонту мало що нагадує.

24 листопада Катерина Марчук, голова «транспортної» комісії Рівнеради, проінспектувала тролейбус після проведеного капітального ремонту на підприємстві «Рівнеелектроавтотранс».

«Постійно вражає якість виконаних робіт та їх терміни. Це вже не перша одиниця, яку я інспектую тут впродовж року. Наше управління намагається підтримати та заохотити таких працівників, адже роблять вони неймовірні речі: повністю замінена обшивка салону – як зовні, так і зсередини, освітлення, проведено капітальний ремонт вузлових агрегатів. Думаю, рівняни оцінять сповна результат», - розповіла Катерина Марчук.

Як розповів  директор підприємства "Рівнеелектроавтотранс" Валентин Ткачук, за рік, за умови відсутності пандемії, вони  можуть  відремонтувати десять одиниць рухомого складу. У цьому бере участь бригада у складі 12-ти чоловік.

«Дякуючи нашим фахівцям, ми сьогодні бачимо практично відновлений новий тролейбус, який вже відпрацював більше тридцяти років. Замінені  внутрішня та зовнішня обшивка, вся ілюмінація,  оптика, плюс до того і  вузлові агрегати, які підлягали  діагностиці, були продіагностовані. А ті, які необхідно було замінити – ми всі повністю замінили. Практично маємо новий тролейбус. Я думаю нашим пасажирам буде комфортно користуватись послугами цього тролейбусу».

Спочатку «рогатий» пройде тестову обкатку – 50 км без пасажирів, потім 50 км з пасажирами. А  потім вийде  в рейс.   Вартість такого ремонту становить близько 700 тисяч гривень.  Він здійснюється за отримані кошти від реалізації пасажирських квитків підприємством «Рівнеелектроавтотранс».    

Начальник управління транспорту і зв’язку Департаменту інфраструктури Іван Фурлет вважає, що на підприємстві працюють досить злагоджено та ефективно у питанні проведення планових капітальних ремонтів електротранспорту. Як результат, рухомий склад перебуває на досить високому технічному рівні у порівнянні з іншими містами.

«Вартість капітального ремонту такої техніки в середньому становить до одного мільйона гривень. Є можливість, у разі підтримки депутатів, з бюджету цілеспрямовано виділяти кошти на закупівлю деталей під потреби ремонту. Але тут мова йде вже про залучення додаткових коштів. Водночас, треба розуміти, що такі речі багато разів не зробиш, оскільки хоча тролейбуси і переварюються майже в нуль, але з часом знайти деталі на заміну стає досить складно. Тому, після проведених таких кількох капітальних ремонтів потрібно купувати або новий тролейбус, або бувший у використанні з країн Європи у хорошому стані», - розповів Іван Фурлет.

Такої ж позиції притримується і депутатка Рівнеради Катерина Марчук. Як один із варіантів вирішення ситуації, зараз, спільно з управлінням транспорту і зв’язку Департаменту інфраструктури та благоустрою Рівненської міської ради, триває робота над можливістю отримання кредиту від Європейського інвестиційного банку.

Нагадаємо, саме задля отримання кредитних коштів на купівлю оновленого рухомого складу тролейбусів, 10 листопада відбулось перше засідання з обговорення проекту «Міський громадський транспорт в Україні 2».

Була створена перша робоча група. Розглядався перший діючий проект, який дає можливість нашому місту взяти кредит у сумі 6 млн. євро на 22 роки під два відсотки. Це дало би можливість  оновити 17 одиниць рухомого складу тролейбусів з автономних ходом на 15 кілометрів. 18 листопада у Львові була зустріч з представниками банку, на якій був присутній і делегат від Рівного. Наразі така ініціатива перебуває у стадії обговорення та напрацювань з її впровадження.

Читайте також