У Рівному відзначили 28-му річницю проведення референдуму за Незалежність

28-му річницю проведення референдуму за Незалежність відзначили у Рівному. Захід відбувся біля барельєфу колишньому очільнику "Народного руху України" В’ячеславу Чорноволу на вулиці, названій на його честь. У ньому взяли участь десяток рівнян, серед яких – "рухівці", які відстоювали незалежність України у 1991-му році, повідомляє Суспільне

Присутні пригадали ті часи та поклали квіти до барельєфу. Нагадаємо, 1 грудня 1991 року в Україні відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності. На ньому народ підтримав Акт проголошення незалежності України, ухвалений 24 серпня того ж року Верховною Радою.

Член обласного проводу Народного руху України Микола Вельгус:
– Коли Ігор Рафаїлович Юхновський подав на Верховній Раді таку пропозицію, то я і багато "рухівців" злякалися, бо у 91-му році ще сильна була Комуністична партія, проросійські сили, громадяни вже звикли до Радянського Союзу, інашке себе не мислили. Ми думали, що вони можуть проголосувати більшість проти. Але ми в деякій мірі помилилися. І ця помилка – одна з тих, яка сьогодні радує нас.
 

Пролошення незалежності підтримав майже 91% виборців. На Рівненщині  "за" проголосували понад 95% громадян. Всеукраїнський референдум пройшов в один день із першими виборами Президента України, ним став уродженець Великого Житина Леонід Кравчук.

Читайте також