У Рівному вимагають покращити соціальний захист, медичне та пенсійне забезпечення "чорнобильців"

Фото - відкриті джерела

На розгляд найближчої сесії Рівненської обласної ради, яка відбудеться 18 травня, готується звернення громадських організацій, які відстоюють права чорнобильців, з вимогою  осучаснити пенсії, збільшити фінансування медичного забезпечення постраждалих та ліквідаторів аварії на ЧАЕС, а також забезпечити останніх житлом, як того вимагає законодавство України. Саме про соціальний захист, медичне та пенсійне забезпечення цих категорій громадян йшлося на зустрічі керівництва області з представниками громадських «чорнобильських» організацій. 

26 квітня виповнюється 32 роки від жахливої аварії на Чорнобильській атомній станції.    На сьогодні Рівненська область продовжує залишатись однією з найбільш постраждалих в Україні. За інформацією департаменту соціального захисту населення Рівненської облдержадміністрації, на початок 2018 року в області проживають понад 337 тис. постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС громадян, із яких майже 4 тис.  – це  учасники ліквідації та понад 102 тис. потерпілих дітей.  Територія п'яти районів -  Володимирецького, Дубровицького, Зарічненського, Рокитнівського та Сарненського -  вважається радіоактивно забрудненою. 

IMG_1292.JPG

Щороку з обласного бюджету обласна рада виділяє кошти на виконання заходів Обласної програми соціальної та матеріальної підтримки громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Торік було передбачено та профінансовано 100 тис. грн. Ці кошти витратили на проведення мітингу-реквієму до роковин Чорнобильської катастрофи, утримання офісу та керівництва Рівненського обласного об’єднання «Союз Чорнобиль України», а також надання матеріальної підтримки постраждалим на загальну суму 34 260 грн. На виконання цієї програми на 2018 рік затверджені видатки на таку ж суму – 100 тис. грн. 

Крім того, щороку в обласному бюджеті передбачаються видатки на пільгове медичне обслуговування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.  Так, у 2017 році на ці цілі використали 10 млн. 700 тис. грн., а на 2018-й поки що передбачено 7 млн. 389 тис. грн.

Зрозуміло, що ці кошти обласного бюджету не можуть належним чином забезпечити усі потреби чорнобильців. У той же час, є низка питань, які перебувають поза компетенцією місцевої влади і напряму залежать від загальної ситуації в державі. Так, видатки на соціальний захист і соціальне забезпечення чорнобильців фінансуються в межах коштів, передбачених законами про Державний бюджет України на відповідні роки, тобто виконання Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» залежить від фінансових ресурсів дохідної частини держбюджету. Водночас, як констатують представники ГО «Союз Чорнобиль України», фінансування відповідних статей цього закону не відповідає тому рівню інфляції, яка відбулася в Україні за останні кілька років. Зокрема, мінімальна пенсія ліквідатора сьогодні становить 1452 грн. Водночас, є ті, хто отримує максимальні виплати – 13 тис. 730 грн. З уваги на це, представники громадських «чорнобильських» організацій вимагають переглянути підходи щодо пенсійного забезпечення передусім ліквідаторів аварії на ЧАЕС та осучаснити їхні пенсії. 

Не менш болючим залишається питання забезпечення цієї категорії громадян житлом. Ще у червні минулого року Рівненська обласна рада своїм Рішенням підтримала звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо того, аби в державному бюджеті на 2018 рік були передбачені видатки на забезпечення житлом чорнобильців, оскільки останні 5 років таких коштів Рівненщина не отримувала. А за рахунок обласного бюджету вирішити це питання неможливо. У той же час, за сформованим обласним реєстром забезпечення житлом потребують 2073 постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС, з них 446 осіб віднесені до І категорії і повинні забезпечуватися житлом  протягом одного року, а фактично перебувають на обліку вже понад 20 років. 

Однак Міністерство соціальної політики України у своїй відповіді на вищевказане звернення обласної ради зауважило, що видатки на соціальний захист і соціальне забезпечення чорнобильців фінансуються в межах коштів, передбачених законами про Державний бюджет України на відповідні роки, тобто залежить від фінансових ресурсів дохідної частини держбюджету. Водночас, Мінсоцполітики звернулося до Мінфіну з пропозицією при плануванні показників держбюджету на 2018-2020 роки передбачити 200 млн. грн. щорічно на поліпшення житлових умов громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. На даний час Рівненська область жодних коштів на ці потреби не отримала.  

IMG_1289.JPG

Присутній на зустрічі з громадським активом чорнобильців керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Богдан Сологуб вкотре висловив позицію, що Рівненська обласна рада неодноразово в межах своїх повноважень підтримувала ініціативи представників ГО «Союз Чорнобиль України» щодо захисту їхніх прав та соціальних гарантій. Свідченням цього є низка звернень до вищого керівництва держави, які були прийняті в останні роки, стосувалися болючих для чорнобильців питань та закликали переглянути державну політику щодо цієї категорії громадян (Рішення №456 від 23 грудня 2016 року, Рішення №633 від 2 червня 2017 року).   

Ось і за підсумками цьогорічної зустрічі було вирішено підготувати чергове звернення до Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України щодо врегулювання соціальних норм та гарантій для ліквідаторів та постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

Читайте також