У Рівному водій, що їхав напідпитку, переконував суддів, що Drager не дозволений для використання

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

28 лютого 2020 року в смт. Клевань Рівненського району 29-річний чоловік керував автомобілем «ВАЗ» у стані алкогольного сп’яніння. Результат огляду показав 2,70 проміле алкоголю в крові. Про це повідомили в пресслужбі апеляційного суду. 

Постановою місцевого суду громадянина Н. визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом особою, яка перебуває у стані алкогольного сп’яніння), та застосовано до нього адміністративне стягнення у виді штрафу в сумі 10200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік.

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції, чоловік оскаржив його в Рівненському апеляційному суді. В апеляційній скарзі просив скасувати постанову суду та закрити провадження у справі у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення. Стверджував, що прилад «Drager Alcotest №6810», за допомогою якого проводився огляд на стан сп’яніння, не є дозволеним МОЗ України для використання, а тому не може вважатися належним доказом при розгляді даної справи.

При прийнятті рішення, суд апеляційної інстанції виходив з того, що відповідно до сертифікату затвердження типу вимірювальної техніки, міжповірочний інтервал приладу «Drager Alcotest №6810» становить один рік, тобто до 13 серпня 2020 року (дата калібрування приладу), а відтак підстави для визнання результатів приладу недійсними – відсутні. Крім того, судом враховано й характер вчиненого правопорушення, те, що його дії характеризуються умисною формою вини, складають підвищену суспільну небезпечність, становлять небезпеку дорожнього руху та несуть загрозу для його учасників.

Використання газоаналізаторів «Drager Alcotest», які були завезені та реалізовані на території України та введені в експлуатацію користувачем з 10 лютого 2010 року до 10 лютого 2015 року, а саме протягом терміну дії свідоцтва про державну реєстрацію (процедура реєстрації стосується взаємовідносин організацій, які поставляють прилади на територію України та виробників. Закон не пов’язує термін дії сертифікату про реєстрацію із терміном використання приладу) та є можливим за умови додержання вимог щодо повірки (калібрування), що підтверджують правильність результатів вимірювання.

Перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, заслухавши учасників справи, Рівненський апеляційний суд апеляційну скаргу громадянина Н. — відхилив.

Читайте також