У Рівному вшановуватимуть пам`ять жертв Голокосту

3-го листопада 2019 року об 11.00 у м. Рівному на території Меморіалу в урочищі «Сосонки» відбудеться вшанування пам'яті жертв Голокосту.

Довідково: на початку листопада 1941 року нацистська окупаційна влада вчинила наймасовіше вбивство за всю історію Рівного. Протягом кількох днів за різними оцінками нацисти вбили близько 17 500 євреїв міста.

Ось що зазначає про ці події Хая Мусман (рівнянка, якій вдалося пережити Голокост): «Люди почали заповнювати площу на Грабнику. Невелика площа ледве могла вмістити 17 500 людей. Саме стільки людей у той страшний день залишило свої домівки, щоб вирушити у свій останній шлях, ще не знаючи, що чекає на них попереду. Не встигла колона втягнутись на площу, як німці почали відбирати групи по 50 людей і виводити їх з натовпу. Їх повели на схід, у Сосонки.

Сосонками називали невеликий ліс неподалік від міста. Євреї там зазвичай відзначали веселе свято «Лаг ба-Омер». У минулі часи усе місто, старі і молоді, хто пішки, хто візником, збиралися в цей день у Сосонках, і там влаштовували пікніки й ігри.

Люди йшли під холодним, січним дощем наполовину зі снігом, їх підганяли покрики, удари прикладів у спину: швидше, швидше.

З дороги потрібно було звернути наліво, у невеликий ліс. Там були вириті не ями, не рови, а величезні котловани. Один метрів п'ятдесят завширшки, інший - трохи менший.

Дорослих заганяли у великий котлован і там стріляли їм в потилиці. Дітей відривали від батьків і кидали у менший котлован.

Не встигали розправитися з однією партією, як прибувала наступна, за нею - ще і ще. І таким чином – сімнадцять тисяч п'ятсот людей» (Хая Мусман. Місто моє розстріляне).

Пам'ятаємо!

Читайте також