У Рівному встановили 15 контейнерів для відпрацьованих батарейок

15 контейнерів для збору відпрацьованих батарейок встановили у публічних місцях та державних установах Рівного. 15 січня їх по місту розвезли працівники КАТП-1728. Точну карту із пунктами, де можна буде позбутися непотрібних батарейок, комунальники обіцяють оприлюднити упродовж декількох днів на сайті міської ради, пише Суспільне.

Один такий контейнер для відпрацьований батарейок вартує 1700 гривень, зроблений він із пластику і металу. Усього по місту розмістять 15 штук. Ще один, більший за об'ємом, залишиться на території комунального підприємства КАТП-1728.

Начальник КАТП-1728 Ростислав Кралюк:

– Ціна переробки одного кілограму батарейок – 62 гривні 10 копійок. То ми так порахували по накопиченню, що десь в рік, виходячи з цих грошей, плюс доставка, ми десь тону двісті плануємо в рік здавати. Одна батарейка розкладається і забруднює до 200 літрів води. Можна уявити, який це об'єм. Зараз ми це діло впорядкуємо. Ми поки купили 15. По мірі будемо самі визначатися, по мірі будуть до нас звертатися охочі, щоб поставити. Ми будемо докупляти.

За словами начальника комунального підприємства КАТП-1728 Ростислава Кралюка, їх купили у рамках програми поводження з небезпечними відходами, яку затвердили міські депутати. У 2019 році на цю програму передбачили 75 тисяч гривень з міського бюджету, ще наступні 4 роки по 100 тисяч. Список місць, де встановлять контейнери, оприлюднять на сайті міської ради упродовж декількох днів. Сьогодні їх, зокрема, встановили в приміщенні Рівненської міської ради.

Речник міської ради Микола Прокопчук:

– Бувають такі випадки, що за місяць декілька разів просто мешканці міста Рівного приходять у міську раду, цікавляться, зокрема, і в чергового у міській раді, що робити і як утилізувати батарейки, люмінесцентні лампи. Або що робити, якщо розбився звичайний побутовий термометр. Це хороша ідея з цими боксами, тепер якщо будуть звертатися мешканці, то можуть спокійно в ці бокси утилізовувати ці батарейки.

Відпрацьовані батарейки відвозитимуть до Львова, там їх відсортують і відправлять до Польщі на утилізацію, адже в Україні цього не роблять. Нагадаємо, як ми вже розповідали, першу партію відпрацьованих батарейок до Львова відправили 23 грудня. Тоді майже 900 кілограмів зібрали за кілька місяців у пластикові контейнери в різних точках нашого міста.

Начальник КАТП-1728 Ростислав Кралюк:

– Якщо в когось будуть побажання, наприклад, торгові центри великі – також поставимо. Це воно буде безкоштовно. Ми надаємо, і самі забираємо. Там впринципі витрат від них ніяких не буде.

Читайте також