У Рівному завідувачка інфекційного відділення прокоментувала смерть хворого на COVID-19

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

У Рівному 1 червня помер чоловік з діагнозом коронавірус. Відомо, що чоловік зателефонував до швидкої допомоги, яка доправила його до міської лікарні. Покійного не було госпіталізовано після огляду черговим лікарем. У міській раді під час прес-конференції завідувачка інфекційного відділення КНП «Центральна міська лікарня» РМР  Галина Максимчук прокоментувала ситуацію. 

У чоловіка була заключна декларація із сімейним лікарем у ПМСД "Центральний". Сімейний лікар повідомив, що перший дзвінок від дружини був уже після смерті.

«Пацієнт – 65 років, житель міста Рівного. Він був доставлений бригадою швидкої допомоги у приймальне відділення інфекційного стаціонару міської лікарні. 31.05 близько 2 години він був оглянутий черговим лікарем, були проведені усі заміри і температури, і визначений анамнез, і рівень кисню. У пацієнта показники були в нормі, тільки була підвищена температура. Пацієнту запропонована госпіталізацію з діагнозом «підозра на коронавірусну інфекцію», оскільки ми не виставляємо діагнозу без повного обстеження і результату ПЛР-тесту. У чоловіка були забрані аналізи на ПЛР. Зразки відразу були доставлені до лабораторії. Пацієнту були дані рекомендації.  Консультативне заключення було дано на руки і пацієнт у присутності дружини та чергового лікаря відмовився від госпіталізації. Запис про відмову є з підписом пацієнта", - розповіла Галина Максимчук.

Відомо, що чоловік хворів уже 5 день. В Україні медичні працівники не можуть примусово госпіталізувати людину, навіть при підозрі на коронавірусну хворобу.

"Ми не маємо права людину змусити госпіталізуватися. Ввечері дружина перетелефоновувала до відділення і спілкувалася із черговим лікарем. Знову підвищилася температура і вони дали "парацетамол". Дружина повідомила, що вони планували приїхати в лікарню наступного ранку для госпіталізації", - повідомила лікарка.

Діагноз коронавірус підтвердили шляхом ПЛР-діагностики вже після смерті чоловіка. Контактних осіб, а саме - дружину покійного - наразі перевіряють на інфікування COVІD-19.

У міській раді повідомили, що за період карантину у Рівненській міській лікарні звільнились 72 медики. 

Читайте також