У Рівному зросли ціни на традиційні продукти: скільки тепер рівнянам доведеться заплатити за борщовий набір?

Фото - відкриті джерела

Борщ невдовзі стане для українців делікатесом, адже за рік продукти так званого "борщового набору" зросли майже втричі. Такі дані оприлюднила Асоціація постачальників торгових мереж України.

Журналісти «РівнеМедіа» вияснили, як змінилися ціни на традиційні продукти для приготування борщу у Рівному.

Порівняно з аналогічним періодом минулого та початком цього року майже всі продукти подорожчали. Так, буряк і м'ясо подорожчали майже вдвічі, проте ціна цибулі і картоплі зменшилася приблизно на гривню-півтора.

Основними чинниками коливання цін на продукти, за словами експертів, є сезонність, інфляція, ситуація в країні. Однак прогнозують невдовзі зниження цін на овочі й сезонні фрукти у липні та серпні завдяки збору нових врожаїв. М’ясо також може трохи подешевшати наприкінці літа – на початку осені, коли знижуватиметься ціна на корми для тварин.

Так-от, за основу ми взяли ціни з супермаркетів Рівного, а тому з базарними вони можуть різнитися на декілька гривень. Нині ж приготування традиційного для українців борщу рівнянам обійдеться у приблизно 120 гривень.

За молоду картоплю доведеться заплатити 8 гривень за кілограм, а для борщу потрібно близько півкіло – 4 гривні. За морквину – 5 гривень і 3,5 грн - за буряк. М’ясо нині обійдеться у 45 гривень і близько 30 – томатна паста. Ну і який ж український борщ без капусти, яка на початку липня коштує 7,49 за кілограм.

Приготувавши борщ, додають сметану та ріпчасту цибулю, а це ще плюс гривень 25 до вартості набору.

Звісно, вартість продуктів коливається залежно від місць їх продажу, якості, місця вирощення тощо. Тож розрахунки орієнтовні і дадуть змогу прослідкувати тенденції – що відбувається з цінами борщового набору в Рівному.

Читайте також