У Рівному з`явиться громадський бюджет для школярів

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

У Рівненській громаді планують впровадити шкільний громадський бюджет. Проект рішення про затвердження його положення планують розглянути на сесії міської ради.

З пояснювальної записки відомо, що шкільний громадський бюджет є нагодою для того, щоб молодь побачила і відчула демократію в дії. На відміну від загальнодержавних виборів чи виборів до органів місцевого самоврядування, взяти участь у процесі шкільного громадського бюджету можуть навіть люди, яким не виповнилося 18 років.

Так, проєктом даного Положення пропонується залучити учнів 7-11 класів системи ЗЗСО до участі в бюджетному процесі шляхом подання проєктів, відкритого голосування за них та реалізації проєктів-переможців, визначених безпосередньо учнями закладу загальної середньої освіти.

Загальний обсяг коштів спрямованих на шкільний громадський бюджет на рік, в якому будуть реалізовуватися проєкти-переможці, становить не менше 2 500 000 грн.

«Таким чином, молодь отримує можливість розвиватися та підвищувати рівень громадянської свідомості через досвід участі в процесах у важливих для себе сферах суспільного життя та розвитку територіальної громади на основі впровадження інноваційних механізмів залучення громадськості до розподілу коштів місцевого бюджету. одатково, шкільний громадський бюджет сприятиме налагодженню взаємодії органів місцевого самоврядування з учнівською громадськістю» - зазначено у записці.

Шкільний громадський бюджет має на меті навчити учнів створювати та розробляти ідеї, створювати проєкти, комунікувати та працювати в команді, розвинути відчуття причетності та важливості власного голосу, тим самим сформувати активного, розумного громадянина з критичним мисленням, який в майбутньому буде брати участь у прийнятті рішень в громаді та суспільстві.

Читайте також