У Рівному з’явився новий сучасний томограф: кого обслуговуватимуть безкоштовно?

Сьогодні в Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі ім. В. Поліщука представили новий 16-ти зрізовий комп’ютерний томограф (МСКТ) OPTIMA CT 520 фірми GE Hangwei Medical Systems Co.  Прилад придбали за кошти обласного бюджету, витратили на нього 11 млн 425 тисяч гривень. Наразі це єдиний в Рівному пристрій такого зразка саме у комунальній власності, а не приватній.

«Такий томограф у комунальній власності дуже потрібний. Це у нас перший такого діагностичного направлення, а не просто планування, як у онкодиспансері. Він буде «закривати» велику частину соціальний верст населення. Ми розуміємо, що повною мірою, певно, не вийде забезпечити всіх, тому що витратна частина на обслуговування потребує постійних коштів і все буде залежати від того, який буде надалі бюджет», - зазначив начальник управління хорони здоров’я Рівненської обласної державної адміністрації Юрій Осіпчук.

Комп’ютерний томограф надає можливість обстежувати навіть людей, які бояться закритого простору. Варто зазначити також, що на такому пристрої можуть обстежувати людей вагою до 205 кг. Це значна перевага над попереднім томографом, який був раніше у діагностичному центрі. Загалом таке оновлення допоможе лікарям якісніше проводити обстеження.

«У пристрою дуже багато переваг: збільшився об’єм отриманої інформації під час проведення обстеження. Відповідно, чим більше отримуємо інформації, тим більше є можливостей оцінити наявність у пацієнта тієї чи іншої патології. Збільшилася швидкість, дає можливість обстежити більшу ділянку, делікатніше можна зробити різні обстеження.  Також ми можемо виявити онкологічні захворювання ще на ранніх стадіях. Також цей апарат дозволяє дослідити те, що не можна побачити на приладах УЗД. Також можна диференціювати: пухлина це чи не пухлина, метастатичне враження чи доброякісний процес», - розповів завідувач відділенням променевої діагностики Пилип Семенюк.

Увесь процес закупівлі тривав півроку. За обласні кошти будуть придбані розхідні матеріали, зазначив голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко

«Тут присутня і соціальна складова. Обстеження будуть безкоштовні для пільгових категорій, у тому числі учасників бойових дій, багатодітних та чорнобильців. З цією метою в обласному бюджеті передбачили кошти», - додав Олексій Муляренко.

А от решті пацієнтів доведеться самостійно оплачувати такі послуги, вартість, звісно, буде меншою, аніж у приватних клініках. Прийматимуть тут за направленням від лікарів. Працювати він почав відсьогодні, лікарі зазначають, що вже з 1 червня працюватимуть у штатному режимі.

До слова, попередній томограф, який був в діагностичному центрі, передадуть у центральну районну лікарню в Березне.

 

Читайте також