У селі біля Рівного в собаки виявили сказ: чотири села оголосили загрозливою зоною

Фото з відкритих джерел, ілюстративне.

У селі Макотерти Рівненського району у собаки виявили небезпечне захворювання – сказ. Тож епізоотичну ситуацію в краї визнали нестабільною, а село визнали неблагополучним.

Територію у радіусі 10 кілометрів від Макотертів оголосили загрозливою зоною. Мова про села Криличі, Шостаків, Милостів і Пересопницю, а також лісові та польові угіддя.

Нагадаємо, сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням квалфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Для профілактики сказу необхідно:

  • регулярно вакцинувати свійських тварин;
  • уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами.

Стережіться безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти.

Сказу можна повністю уникнути, якщо після укусу людина отримає необхідну медичну допомогу. Курс антирабічних щеплень призначають у разі ймовірного або наявного інфікування людини, після визначення приналежності випадків укусів до певних категорій контакту згідно з рекомендаціями ВООЗ. Самовільно припиняти лікування чи порушувати режим поведінки під час нього неприпустимо!

Читайте також