У Смизькій громаді, що на Рівненщині, уже помітні суттєві зміни (ФОТО)

Смизька громада поступово впроваджує плани, які озвучили під час Ради регіонального розвитку ОТГ. Зокрема, розпочали обговорення проекту Генерального плану смт Смига.

Діючий план був затверджений ще в 1991 році та вже давно вичерпав свої можливості. У 2014 році була проведена геодезична зйомка селища, а в 2016 році розробили Проект Генерального плану смт Смига.  Однак, під час громадських  обговорень  цього проекту,  де були присутні жителі селища та новообрані депутати, погляди громадськості депутатів розійшлися і сторони згоди так і не дійшли. Тож, 28 лютого знову розглянули питання щодо можливості зменшення санітарних зон навколо ДП "Рівнеторф" та місцевого кладовища. Виконавчим комітетом було прийняте рішення про звернення до Інституту Марзєєва з метою наукового обґрунтування розмірів санітарно-захисних зон для проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Термін виконання - до 1 вересня 2019 року. Після проведення усіх необхідних експертиз обговорення Генерального плану знову буде винесено на громадські слухання.

Екологія та безпека

Тим часом місцева пожежна команда організувала пункт збору скла. 

Для того, щоб зменшити кількість скла, яке люди  часто викидають у ліси або на стихійні сміттєзвалища, місцеві пожежники вирішили організувати прийом склотари. Виручені кошти від продажу зібраного скла будуть використані для потреб Смизької пожежної команди. Активісти закликають усіх мешканців  громади поширювати інформацію про можливість безкоштовно здати скло, щоб зберегти навколишнє середовище та допомогти нашим рятівникам.

Проект «ПУЛЬС» сприяє зміцненню громад

Смизька центральна бібліотека та Шепетинська сільська громадська організація «Злагода» пройшли конкурсний відбір на участь у проекті "ПУЛЬС" «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» для бібліотек та громадських організацій об’єднаних територіальних громад України. 

Наприкінці лютого директор Смизької центральної бібліотеки Ірина Польова та керівник проекту від ГО "Злагода" Галина Руднік  взяли участь у дводенному тренінгу в Києві, де отримали нові знання, цікаві знайомства та унікальні інтерактивні матеріали. Проект передбачає спільну командну роботу бібліотек та громадських організацій. Використання бібліотек як майданчиків для спілкування, інформування населення про події в країні та впровадження реформ децентралізації.

 Проект USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» впроваджує Асоціація міст України. Співпрацю пілотних громад координує партнер проекту USAID PULSE – IREX.

Працює громада активно і в інших сферах: налагоджує контакти з іноземними партнерами, працює над комунікацією мешканців громади, допрацьовує стратегію розвитку ОТГ. Заступниця селищного голови Вікторія Костюк при робочих зустрічах завжди інформує консультантів Офісу реформ щодо реалізованих проектів та про майбутні плани. Водночас консультанти надають усю необхідну інформацію та консультативну підтримку Смизькій ОТГ. 

Повідомляє Офіс реформ проекту ПУЛЬС Рівненського РВ Асоціації міст України

Читайте також