У трьох районах Рівненщини - карантин через американського білого метелика

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Спеціалістами управління фітосанітарної безпеки  відмічено літ імаго другого покоління американського білого метелика. На території Рівненської області карантинний режим запроводжено у трьох районах: Гощанський, Здолбунівський, Сарненський на площі 11,6 га. Про це повідомили у Відділі прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.

Друге покоління куди більш численне і приносить значно більше шкоди.

Самки відкладають більше яєць ніж самки першого, до 2500 яєць, та гусениць в другому поколінні з’являється набагато більше, ніж в першому.

Для вдалого знищення цього небезпечного шкідника громадянам необхідно не бути байдужими до стану навколишніх насаджень і самостійно намагатись боротись з його розповсюдженням.

Так необхідно регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, ретельно оглядаючи крону дерева, коли з’являються перші павутинні гнізда гусениць I і II віків. Особливо ретельно оглядають шовковицю і клен ясенелистий, де зазвичай оселяється цей шкідник, хоча може пошкоджувати більше 250 видів плодових, декоративних, лісових дерев.   Необхідно виявляти шкідника на ранніх стадіях розвитку. Так як,  гусениці першого- четвертого віків ведуть стадний спосіб життя і зосереджуються в гніздах. Виявлені гнізда, а іноді  яйцекладки необхідно зрізувати та спалювати разом з гусеницями. Окрім того, восени згрібають і знищують рослинні рештки під деревами, очищають кору дерев, пристовбурні кола відповідно до проекцій крон дерев перекопують.

Звертаємо увагу на те, що боротьба з АБМ хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону в населених пунктах, тому рекомендується застосовувати біопрепарати, хімічні засоби захисту необхідно використовувати згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

 

Читайте також