У центрі Рівного вже не буде речового ринку?

http://7d.rv.ua

Колись популярний, а нині напівпорожній речовий ринок у центрі Рівного забудують багатоповерхівками. Схоже, ера базарного Шанхаю у Рівному таки добігає до логічного завершення. Днями члени архітектурно-містобудівної ради підтримали проект містобудівної документації, яка передбачає забудову території площею майже 2,5 гектара, де розташований речовий ринок, комплексом розважально-житлових споруд. Про це повідомляє сайт 7 днів.

Представляв проект заслужений архітектор України, голова правління ПАТ «Рівнеінвестпроект» Мирослав Чабак. Згідно з попереднім планом, на місці нинішнього базару має вирости п’ять 12-поверхових житлових будинків із торговими площами, підземними парковками, розважальними центрами. Словом, усе в дусі сучасного модерного будівництва. Загалом у цих будинках буде понад тисяча квадратних метрів житлових площ. За словами архітектора, близько 60 відсотків території, яка зараз вкрита неоковирними торговими павільйонами, віддадуть під озеленення. Зеленими насадженнями планують також оздобити стіни та дахи новобудов.

Містобудівну документацію на ділянку на вулиці Замковій архітектори виготовляли на замовлення управління містобудування та архітектури Рівненської міської ради. Але фінансувало цю роботу не місто, а власники речового ринку, які є користувачами цієї земельної ділянки.

Пряма мова

Василь МЕЛЬНИК, заступник начальника управління містобудування та архітектури:

– Все в рамках закону. Користувач земельної ділянки звернувся до міської ради щодо розроблення детального плану території. Відповідно до закону, розроблення містобудівної документації належить до компетенції органів місцевого самоврядування. Тому міська рада прийняла рішення про надання дозволу на розроблення детального плану цієї території. А замовником даної містобудівної документації визначено управління містобудування та архітектури. Після цього управління уклало договір щодо розроблення документації, але фінансував його користувач земельної ділянки.

Зауважу, що законом передбачена можливість залучати для фінансування розроблення містобудівної документації кошти з місцевого бюджету або з інших джерел, не заборонених законодавством. Після того як була розроблена містобудівна документація, вона проходила громадське обговорення. Впродовж місяця з нею можна було ознайомитися в холі ЦНАПу. За цей час ніхто не звернувся до нас із пропозиціями, зауваженнями чи якимись негативними відгуками про це планування. Тому розгляд питання про містобудівне планування ділянки на вулиці Замковій винесли на засідання містобудівної ради, яке відбулося 17 серпня. Рада схвалила цей план з деякими зауваженнями. Протокол засідання містобудівної ради невдовзі розмістимо на сайті управління.

Наступний крок – винесення містобудівної документації на розгляд міськвиконкому. Думаю, що відбудеться це не раніше як у жовтні. На цьому питання розроблення містобудівної документації завершується. Тобто у нас є документ, який визначає планування цієї території. Надалі власник або користувач цієї земельної ділянки може звернутися до управління щодо отримання вихідних даних – містобудівних умов, завдання на проектування та технічних умов. І лише після цього розробляється технічний проект і починається будівництво.

Валентин КОРОЛЮК, співзасновник речового ринку:

– Чи планую я займатися подальшим виготовленням проектної документації та власне будівництвом житлового масиву? Якщо містобудівна документація пройде всі необхідні інстанції та отримає дозволи, звичайно, ми будемо будувати. Коли це станеться, поки що сказати не можу. Це залежить від того, наскільки швидко буде розроблений проект чи відбудеться зміна цільового призначення землі і вдасться пройти всі необхідні погоджувальні процедури. 

Будівництво буде відбуватися почергово, тож не всі торговці заразом змушені будуть облишити свої павільйони на ринку. Тим паче що, згідно з попереднім планом забудови, торгових місць повинно вистачити практично всім підприємцям, які тут торгують.

Ольга МИХАЙЛИШИН, завідувачка кафедри архітектури та середовищного дизайну Національного університету водного господарства та природокористування, доктор архітектури: 

– На мою думку, для того, щоб проектувати щось на такій великій ділянці, потрібно проводити конкурс, тобто має бути варіантне проектування. Насамперед тому, що йдеться про центральну частину міста. Це дуже відповідально. По-друге, ця частина міста примикає до рекреаційної зони, а там парк Лебединка і спортивний стадіон. Лебединка стала досить популярним місцем відпочинку, багато рівнян там проводить свій вільний час. І вже цей парк не вміщає всіх тих людей, які хотіли б там проводити час увечері чи в свята.

Тому в мене була пропозиція, можливо, дещо фантастична і нереальна: чому б не зробити на тій ділянці продовження зеленої зони? У сучасному світі є таке поняття, як стійкий розвиток. Основною цінністю при цьому є комфорт проживання людей. На мій погляд, комфорту для проживання в запропонованому варіанті якраз і не передбачено. Його не буде, тому що на першому поверсі в проекті запропоновані автостоянки. І це, зауважте, висотна щільна забудова плюс відсутність повноцінних дворових просторів. Натомість озеленення, якщо воно там і буде, то тільки на дахах, а не на рівні людини.

Отож, мої основні зауваження: перше – відсутність конкурсу; друге – засторога щодо того, що потрібно дбати не лише про кількість квадратних метрів, а насамперед про комфорт людей та образ міста. Ми маємо шанс зробити його чудовим і неповторним. Треба цей шанс використати. 

Читайте також