У Верховній Раді хочуть дозволити командирам розстрілювати військових-дезертирів

У Верховній Раді зареєстрували проекту закону, що дозволяє командирам убивати підлеглих у разі невиконання наказів, або самовільного залишення місця дислокації під час воєнного стану чи в умовах бойових дій. 

Відповідний законопроект вже опублікований на сайті Ради. 

Авторами виступили нардепи "Слуги народу" Мар'яна Безугла, Олександр Аліксійчук, Олександр Бакумов, Сергій Гривко, Галина Третьякова, Віталій Войцеховський, Георгій Мазурашу, Олександр Федієнко. 

Чинне законодавство передбачає, що командири мають право застосувати зброю проти порушників статуту, "не призводячи до смерті військовослужбовця". Новий законопроєкт пропонує прибрати останній рядок.

Кримінальними правопорушеннями за умов воєнного стану, бойової обстановки вважаються непокора, опір чи загроза командиру, застосування насильства, дезертирство.

"Законопроєкт визначає законодавчу основу для реалізації можливостей припиняти кримінальне правопорушення, що підпадає під ознаки кримінального правопорушення, пов'язаного з непокорою, опором або загрозою начальнику, застосуванням насильства, самовільним залишенням бойових позицій та певних місць дислокації військових частин (підрозділів) в умовах воєнного стану або бойової обстановки, з метою затримання такого військовослужбовця", – зазначають автори законопроєкту у пояснювальній записці.

Профільний комітет рекомендував прийняти законопроєкт за основу та загалом, але з уточненням, щоб застосування зброї командирами на заподіяння смерті застосовувалося лише в тому випадку, якщо існує реальна загроза життю командира або його підлеглих.

Профільний комітет рекомендував прийняти законопроект за основу та загалом, але з уточненням, щоб застосування зброї командирами на заподіяння смерті застосовувалося лише в тому випадку, якщо існує реальна загроза життю командира або його підлеглих.

Читайте також