У Верховній Раді хочуть дозволити самогоноваріння

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

На  3-6 березня Верховна Рада планує голосувати за проекти законів про легалізацію самогоноваріння №2371 та 2371-1. Даним законопроектом пропонується зняти штрафи та адміністративну відповідальність, узаконити самогонні апарати та відмінити правоохоронний контроль за виготовлення самогону. Про це йдеться на сайті парламенту.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроєкт стосується лише випадків самогоноваріння без мети збуту.

За словами авторів законопроєкту, виготовлення алкогольних напоїв у домашніх умовах для власного споживання не повинно обмежуватись законодавством, оскільки це її природнє право. Повідомляє «ZIK».

Законопроекти передбачатимуть, що всі бажаючі зможуть  безконтрольно виготовляти самогон та реалізовувати  його.  Інформації про обмеження щодо об'ємів та кількості домашнього виробництва міцних напоїв поки нема. 

Профільний комітет Верховної Ради рекомендує прийняти даний закон за основу, незважаючи на страшну статистику алкоголізму в Україні. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2018 році, Україна займає перше місце у світі за рівнем дитячого алкоголізму. 87% українських школярів хоча б раз пили алкогольні напої, 26% вживають алкоголь кілька разів на місяць. 

Згідно з показниками Європейської бази даних “Здоров’я для всіх”, стандартизований коефіцієнт смертності від причин, пов’язаних з алкоголем, в Україні є одним з найбільших у Європі. У цьому рейтингу Україна поступається місцем лише Казахстану та Білорусі. Про це інформує "Всеукраїнський Собор".

За даними експертів ВООЗ, найбільше від наслідків споживання алкоголю помирає чоловіків - три чверті із зафіксованих смертей. Серед іншого, ВООЗ пов'язує з алкоголем виникнення близько 200 захворювань, в тому числі цироз печінки та деякі види раку. Крім того, вживання алкоголю сприяє розвитку таких захворювань як туберкульоз і пневмонія.

Читайте також