У військкоматі на Рівненщині "відмазали" понад 100 призовників

У Рівненській області співробітники СБУ викрили військомат, у якому понад сотня призовників відкупилися від служби.

Служба безпеки України ліквідувала корупційну схему ухиляння призовників від проходження строкової військової служби в Збройних силах України.

Встановлено, що з початку року чиновники Рівненського обласного та районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) «посприяли» незаконному звільненню від проходження військової служби в ЗСУ щонайменше 100 призовників.

За наявними даними, до складу злочинної групи входило близько 10 осіб, серед яких - посадовці Рівненського обласного та районних ТЦК та СП та члени військово-лікарських комісій.

За вирішення питання про звільнення від проходження військової служби у зв’язку із фіктивною непридатністю за станом здоров’я зловмисники просили від 1 до 2 тис. доларів США з одного призовника.

Співробітники СБУ задокументували факти одержання ділками неправомірної вигоди у розмірі 6 тис. доларів США.

Двох вимагачів правоохоронці затримали під час отримання ними неправомірної вигоди: по 1 тис. доларів США кожним за «свого підопічного».

У ході 22 обшуків, проведених у службових приміщеннях Рівненського обласного і районних ТЦК та СП, медичних установ Рівненської області, а також за адресами мешкання зловмисників, виявлено та вилучено:

  • особові справи призовників; оригінали та копії їх приписних посвідчень та копії їх паспортів;
  • чорнові записи, що підтверджують протиправну діяльність;
  • майже 10 тис. доларів США;
  • комп’ютери, електронні носії інформації, телефони та SIM-картки до них з підтвердженням протиправної діяльності.

Зловмисникам оголошено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Читайте також