"У ямі кістки": у Рівному невідомі розкопали масове поховання євреїв

У Рівному в урочищі "Сосонки" невідомі особи розкопали поховання євреїв. У ямі виявили рештки людей, відро та лопату.

Про це пише Суспільне з покликанням на Об'єднану єврейську общину України.

Півтораметрову яму й вириті кістки в урочищі "Сосонки", що на вулиці Київській, 31 серпня виявили працівники комунального підприємства "Спецкомбінат — ритуальна служба". Про це розповів керівник організації "Рівненська єврейська громада" Геннадій Фраєрман.

У цьому місці, за історичними даними, закатовані й поховані 17,5 тисяч євреїв — жертв Голокосту з Рівного.

"Побачили яму, нагорі прямо кістки, в ямі кістки людські. Того, хто копав, хтось його налякав і він кинув там все, не маскуючи яму. Там відро, кістки, кістки нагорі, рукавиці. Була слідчо-оперативна група, знімали відбитки пальців з кирки, яку він покинув", – сказав він.

1 вересня, уточнив Геннадій Фраєрман, яму працівники спецкомбінату закопали. Це вже не перший випадок, зафіксований у "Сосонках" цьогоріч. Розкопані місця знаходили в урочищі навесні, коли зійшов сніг, уточнив керівник організації. Він також зауважив, що кілька років тому був аналогічний випадок в урочищі. Тоді копача впіймали.

"Справу довели до суду і відпустили, й дозволили таким чином і далі копати. Суд, який не засуджує таких людей – вони не рахують це вандалізмом, виходить", – коментує Геннадій Фраєрман.

В урочищі поліцейські виявили яму розміром метр на два та завглибшки близько півтора метра, – повідомила спеціалістка відділу комунікації Нацполіції області Світлана Карачун.

"У ямі знаходилась лопата, а поблизу – людські рештки. За частиною 1 статті 297 Кримінального кодексу України – наруга над могилою, відкрите кримінальне провадження та проводяться оперативно-розшукові заходи щодо встановлення осіб, причетних до скоєного злочину", – коментує Світлана Карачун.

Читайте також