У заповіднику на Рівненщині вперше за сто років побачили сліди ведмедя (ВІДЕО)

Ілюстративне фото

Уперше за сто років у Рівненському природному заповіднику побачили сліди ведмедя. Це виявили майстри служби охорони під час патрулювання масиву Переброди у травні цього року. У заповіднику стверджують, що згодом сліди ведмедя побачили на території Білорусі.

Про це Екоклубу повідомив заступник директора з наукової роботи Рівненського природного заповідника Михайло Франчук.

Ведмідь зайшов з території Білорусі, пересувався по болотах, згодом по маршруту назад зайшов в Білорусь. Природні популяції ведмедів на Поліссі востаннє були у 1910 році, згодом вони зникли. Зараз природна популяція є на півночі Вітебської області, що у Білорусі. Щодо територій України, то побільшало ведмедів у Чорнобильській зоні. Думаю, уже формується локальна популяція”, - говорить Михайло Франчук.

Серед цікавого також те, що у Рівненському заповіднику налічують близько 25 особин рисей. Для них розмістили 10 фотопасток, що розташовані по території області. Найближчу виводкову ділянку зафіксовали за 10 кілометрів від Рівного, поблизу Азоту, де цього року рись вивела трьох особин. Невдовзі природний заповідник разом із фондом WWF проводитиме вже вдруге облік рисей по всій території області, тож згодом знатимемо їхню точну кількість.

Співробітники заповідника хочуть видати брошуру про збереження рідкісних видів та їхню цінність. Щоб надрукувати 1 000 одиниць, заповіднику потрібно близько 2-х тисяч гривень. Брошури поширюватимуть в населених пунктах, що межують із заповідником. Однак, на публікацію важливої інформації у працівників не вистачає коштів.

Усіх небайдужих просять допомогти зібрати необхідні кошти. Підтримати ініціативу можна тут.

Читайте також