Україна InPl: як організувати стартап в Польщі (ВІДЕО)

Портал «Рівне Медіа» та консалтингова компанія з Польщі «inPL Group» започаткували спільний проект для допомоги бізнесменам, які планують вийти на польський ринок. Його головна мета – надання реальної правдивої інформації з перших вуст від представників бізнесу та топових експертів різних галузей в Польщі. Вони безкоштовно ділитимуться власним досвідом ведення бізнесу у Польщі, розкажуть про нюанси легалізації, дофінансування, вільних економічних зон, створення стартапів тощо, познайомлять з широкими можливостями та перевагами для бізнесу в Польщі, а також залюбки дадуть відповіді на усі ваші запитання на цю тему. Ви довідаєтеся, що для того, аби мати власний бізнес за кордоном, не обов’язково емігрувати.

Так, вчора, 8 червня, відбулася перша онлайн-зустріч в рамках цього проекту. Представниця компанії «inPL Group» Катерина Шаповал поспілкувалася в режимі відеоконференції з Вірою Орел - керівником проекту vrachi.eu, що реалізовується за підтримки платформи дофінансування Wschodniego Akseleratora Biznesu і надає можливості для працевлаштування медичного персоналу в Польщі. Під час розмови з’ясували, як лікарю-іноземцю можна влаштуватися на роботу в Польщі, а також як організувати ІТ-стартап в Польщі і отримати на нього гроші. Для цього слід зареєструвати компанію в Східній Польщі, описати свою ідею, подати заявку на конкурс - і отримати шанс на дофінансування від Wschodni Akselerator Biznesu. Детальніше – у розмові:

Як довго Ви в Польщі? Чому там опинилися і чому саме лікарі?

- В Польщі я живу вже біля 5 років, тут я закінчила університет. Чому лікарі? Так сталося випадково. Коли 2 роки тому я шукала себе у волонтерстві, то так трапилося, що я почала координувати усілякі медичні проекти, і виявилося, що для мене це близьке, хоча я за спеціальністю мистецтвознавець. Спочатку це були проекти, пов’язані лише з медсестрами, а зараз ми вже розширили діяльність на усіх лікарів. Проект базується у Любліні.

Які сьогодні умови для працевлаштування лікарів у Польщі?

- Донедавна умови були такі: якщо лікар з України хоче переїхати працювати до Польщі, то він має нострифікувати свій диплом за спеціальністю, здати мовний екзамен і пройти стаж, за який тут не платять. Загалом уся ця процедура займає близько 3 років. Звісно, все залежить від індивідуальних здібностей самого лікаря. Найчастіше, поки лікарі проходять усі ці процедури, вони тимчасово працюють на фабриках, в кейтерінгу тощо.

Схоже, що не кожен лікар з України погодиться «вбити» 3 роки на те, щоб спробувати влаштуватися офіційно на роботу в Польщі, адже ще не факт, що це в результаті увінчається успіхом.

- Так, однозначно, це вдається не кожному. Часто нострифікацію доводиться перездавати по кілька разів, наприклад. Тому є багато факторів, які роблять усю цю історію непривабливою на перший погляд. При чому, нострифікація, іспити – це все платно. Тому потрібно розуміти, що перед тим, як наважитися на цей крок, треба мати чималу суму коштів. Але через усі ці складнощі в цьому році влада Польщі планує прийняти поправки до цього закону, де процедура стане легшою. Саме через це і з’явився проект vrachi.eu. Згідно з нововведеннями, проект дозволятиме лікарям і стоматологам з-за кордону приступати до своїх обов’язків одразу після здачі мовного екзамену. Нострифікувати диплом все одно доведеться, але це можна буде зробити не одразу, а, наприклад, через 5 років. Тобто лікар може приїхати з України в Польщу, здати мовний іспит, одразу почати лікувати, а нострифікувати свій диплом він може впродовж наступних 5 років.

В чому сенс Вашого проекту?

- Наш проект полягає в тому, що ми виступаємо посередниками для лікарів, аби максимально спростити і зробити комфортним для них процес входження в роботу в Польщі. Наша ідея крутиться навколо чат-ботів і баз даних для лікарів.

Як це працює?

- Чат-бот – це ідея, яку ми запозичили з нашого медсестринського проекту. Це не лише якісне програмування, а й правильне змістове логічне навантаження. Чат-бот витримує необмежену кількість одночасних користувачів, що дозволяє йому працювати без перешкод, і буде інтегрований з якісною базою даних без витоку інформації, тобто він максимально захищений. Також цей бот за допомогою правильних логічних комунікатів може ділити людей за різними тегами, що спрощує задачу користувача. Цей бот спричинив у наших «медсестрах» величезну революцію – і якісну, і кількісну. Боти насправді можуть використовуватися набагато ширше, а не лише в банкінгу, як ми всі звикли. У крупних фірмах такі чатботи дуже поширені серед працівників. З’ясувалося, що цих ботів також можна чудово застосовувати у рекрутингу спеціалістів на роботу за кордоном. Головне – мати якісно написану продуману програму для цього, вміти нею користуватися і вкладати в неї правильне змістове навантаження для правильної комунікації.

Проект дофінансований платформою Wschodni Akselerator Biznesu?

- Він буде дофінансований. Ми вже з ним потрапили на стартапівську платформу. Ми ще не отримали цих коштів, але ми їх і не отримаємо на руки чи в кишені. Використання грошей буде суворо контролюватися. Нам підказуватимуть, яким чином зробити замовлення на створення прототипу. Чесно кажучи, для мене це все нове, адже я лише почала ознайомлюватися з цим усім. Коли ми розповідали про ідею нашого проекту, нашим мотивом і ціллю було створення цього чат-бота. Ми передбачаємо, що в рамках нашої інкубації ми будемо спільно створювати цього бота з Wschodni Akselerator Biznesu впродовж усіх етапів.

Чи є якісь графіки, коли можна подавати заявки на дофінансування? Чи є там ще якісь пропозиції підтримки, крім стартапів? Що це за установа?

- Ця платформа сконцентрована виключно на стартапи, але є різні їх категорії – роботизація, екологія, сфера харчування, фермерство і айті. Словом, їх достатньо. Набір проходить постійно. Є різні способи дофінансування. Просто треба слідкувати за їх сторінкою, де вони публікують актуальну інформацію і новини. Основне – дофінансування спрямоване виключно на регіон східної Польщі. Тобто якщо ви хочете скористатися їхньою допомогою, треба, щоб ваша фірма була розташована десь тут, на Сході.

Як виглядає цей процес? Як подати заявку і скільки часу її розглядають?

- Свою заявку ми подали наприкінці лютого 2020 року. Писала її взагалі в останній день перед дедлайном. Врятувало те, що ідея в принципі в нас вже була готова, залишалося лише її правильно сформулювати. Заявка складалася з 3-4 аркушів, в яких прописані різні банальні речі – хто керуватиме проектом, чия ідея, в чому вона полягає, яка модель заробітку, в чому його інноваційність (що чи не найголовніший фактор). Потім цю заявку відправили електронною поштою. Далі вона проходить кілька етапів аналізу. Після кожного етапу інформують про рішення – так чи ні. Можуть вислати якісь додаткові уточнюючі питання, на які треба відповісти. І в певний момент приходить етап презентації, на який потрапляють вже відібрані проекти стартапів. На презентації усі бали, здобуті попередньо, анулюються, тобто все починається з нуля, але вже в усній формі просуваємо свою ідею. Сума, яку ви просите, ролі не грає, але грає роль логіка цих цифр, тобто вони мають бути раціональні і виправдані. Загалом більше аналізують, чи маємо ми логічний підхід до системи нашого планованого заробітку. Звісно, тут важко чітко оцінити наперед, скільки саме ми заробимо через рік чи через місяць, але звертають увагу на алгоритми оцінки. Як на мене, також чи не найбільшу увагу під час захисту і презентації звертають на інноваційність проекту, щоб він точно не повторився, і на хороший аналіз конкуренції на ринку. На помилки в розрахунках на тій фазі, поки ще навіть немає готового продукту, не дуже зважають, бо всі розуміють, що це доволі суб’єктивно.

Чи є якісь навчання, вебінари в процесі цього всього?

- Так. Ми маємо можливість отримувати поради, підказки, брати участь в майстеркласах, отримувати допомогу в бухгалтерії і юридичних питаннях тощо. Інкубація передбачає, що ми отримаємо певну суму коштів на реалізацію прототипа і знання для того, щоб усе це вже далі самостійно просувати.

Чи є якісь обмеження для участі? Громадянство, місце проживання чи вік, наприклад?

Немає. Головне – щоб фірма чи стартап був зареєстрований за адресою у східній частині Польщі, якщо мова йде конкретно про платформу Wschodni Akselerator Biznesu.

- Тобто виходить, що будь-який іноземець, маючи ідею і знаючи польську чи англійську мови можуть приїхати в Польщу і брати участь у таких проектах?

Так. Платформа дофінансування індивідуально розглядає кожну заявку і кожну ситуацію. Думаю, якщо буде зацікавлення, то там підуть назустріч.

У конкурсі стартапів було багато учасників?

- Учасників було доволі багато. Тих, хто був допущений до фінального етапу презентації, було близько сотні, але всі – у різних категоріях. Тому важко оцінити, яка конкуренція конкретно в кожного. Крім цього, щоразу міняється кількість тих стартапів, що проходять. Один раз це може бути 20 чоловік, інший – вже 35. Тобто тут немає таких чітких рамок, все під знаком питання. Також формується кількість стартапів на резерв на випадок, якщо хтось з тих, хто пройшов, відмовляється від фінансування. Такі випадки бувають.

Що далі?

Далі ми чекаємо вже безпосередньо на інкубацію, чекаємо, аби підписати договір, тому що ми лише зареєстрували нашу фірму. Зрозуміло, що триває щоденна робота над нашим проектом. Ми самі шукаємо лікарів різними шляхами, створюємо базу і пропонуємо їм нашу допомогу і запрошуємо на роботу до Польщі.

Відеоверсія розмови:

 

Читайте також