Україна передала рф всіх важкопоранених, які потрапили у полон з початку війни

Україна здійснила гуманітарну акцію та передала росії усіх важкопоранених окупантів, стан яких дозволяв транспортування, захоплених в полон з початку широкомасштабного вторгнення.

Про це повідомляють у Координаційному штабі з питань поводження військовополоненими. 

Наголошується, що що Україна згідно з Женевською конвенцією в односторонньому порядку передала важкопоранених та важкохворих полонених окупантів російській стороні.

- У цьому випадку йдеться не про обмін військовополоненими, а саме про репатріацію: повернення важкопоранених полонених без жодних умов, як це передбачає міжнародне гуманітарне право - кажуть у Штабі. 

Водночас держава-агресорка, систематично нехтуючи міжнародними нормами, досі утримує в заручниках тисячі українських громадян, зокрема важкохворих і поранених, цивільних, дітей та жінок, літніх людей, а також тих, які потрапили в російський полон ще до початку широкомасштабного вторгнення.

- Усі ці категорії громадян згідно з міжнародним гуманітарним правом мали би бути повернуті Україні шляхом репатріації без жодних умов. Попри це росія не лише продовжує утримувати в заручниках цивільних та некомбатантів, але й відмовляється допускати до місць їхнього утримання представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, не забезпечує їх зв’язком з рідними, належним харчуванням, медичною допомогою, навмисно створюючи нелюдські умови перебування в неволі, - длдають у Координаційному штабі. 

Там також зазначили, що Україна закликає світову спільноту посилювати тиск на державу-агресорку, аби змусити росію дотримуватися міжнародного гуманітарного права та звільнити з полону всіх незаконно утримуваних громадян України.

 

 

Читайте також