Унікальний спадок України: на Рівненщині виявили нові ліси

Експерти з лісівничих питань міжнародного природоохоронного проєкту «Полісся – дика природа без кордонів» завершили експедицію у лісгоспи Рівненської області, де провели ідентифікацію цінних природних лісів. У результаті були виявлені ділянки загальною площею близько 2 тис. га.

Природні ліси знаходяться у межах Висоцького, Володимирецького, Дубровицького, Зерічненського, Рафайлівського, Рокитнівського та Остківського лісгоспів.  Зокрема, в останньому виявлено найбільший цілісний масив природних лісів площею майже 260 га. Цим природним лісам вдалося зберегтися завдяки належній охороні і передовсім важкій доступності для людини.

Як відзначають експерти, є певні загрози, що насуваються на ділянки цінних природних лісів.  Зниження рівня ґрунтових вод, тривалі посушливі періоди протягом року та інші зміни клімату, призводять до послаблення стійкості деревостанів. В окремих випадках  вірогідність вирубки дерев набагато збільшується. Першочерговим завданням лісівників є збереження природних лісів. Лише надання природоохоронного статусу цим територіям може призупинити небезпеку їх знищення.

Ось чому для проєкту «Полісся – дика природа без кордонів» важливо виявити та зафіксувати ділянки природних лісів, отримати погодження від держлісгоспів-землекористувачів для їх збереження.    

Минулого року такі ж дослідження відбулися на проєктних територіях Волинської та Житомирської областей. Експертами було виявлено  723,7 га природнього лісу у Волинській області та 675,5 га на Житомирщині. Дослідження природних лісів Рівненщини продовжується.

Інформаційна довідка:

Природні ліси - ділянки площею понад 20 га.  Деревостани природного походження та значного віку. У таких лісах ніколи не рубали або не заготовляли дрова, не випасалася худоба та не було іншого прямого впливу людини.  Сьогодні немає лісів, які б у тій чи іншій формі не піддавалися би непрямому антропогенному впливу, як наприклад, через емісії (перенесення забруднювачів атмосферними потоками). Проте, ще збереглися лісові масиви різної площі, в яких ніколи не проводилася заготівля деревини. Ділянки природних лісів збереглися у Карпатах і Поліссі.

Читайте також