Університет із Рівненщини святкує річницю із дня підписання указу про відродження

12 квітня 1994 року був підписаний указ про заснування Острозького вищого колегіуму. Розпочався новий відлік в історїї Острозької академії, передає Район.Острог.

І хоч перші роки були надзвичайно складними, весь колектив та колишні перші студенти згадують цей час з теплотою. Бо всі вірили і наполегливо працювали, мріючи, що Острог знову стане містом освіти та культури.

Ідейний натхненник відродження академії Петро Зотович Андрухов в 1994 році писав:

«На жаль, у нас не було своєї держави, а «опікуни» робили все можливе, щоб знищити все те, що підживлювало народну пам’ять, та марно. І ось, щоб повернути втрачене, щоб відстояти історичну справедливість, необхідно було відновити Академію як символ українства і державності. Це сталося, коли ми здобули незалежність. Державні чинники з розумінням пішли на зустріч і в квітні 1994 року світ побачив указ Президента України. Мрія стала дійсністю. В Острозі знову ожив вищий навчальний заклад, що був знищений 380 років тому назад. Глибоко переконаний, що з відродженням України відродиться колишня слава Острозької Академії і моє місто знову стане Українським Кембріджем. Хай твій новий шлях, Академіє, буде світлим і вічним, Хай тебе не покидають ні музи, ні слава. Віват Академіє!»

Читайте також