Університет Рівненщини увійшов у сімку найдоброчесніших в Україні

У Національному університеті «Острозька академія» відбулась міжнародна науково-практична конференція «Теоретико-методологічні та прикладні засади забезпечення академічної доброчесності в закладах вищої освіти». Така тема вибрана не випадково, адже закон «Про освіту», зокрема стаття 42, присвячена саме академічній доброчесності.

Запрошені науковці та управлінці обговорили український та європейський досвід, поділилися напрацюваннями щодо нової норми закону. Серед виступаючих: ректор університету Ігор Пасічник, обласний очільник освіти Григорій Таргонський, професор із Швецарії Elijah Morgan, доктор філософії інституту вищої освіти НАПН Сергій Курбатов, координатор програми SAIUP Тарас Тимочко та інші.

Говорили про плагіат, хабарництво, фальсифікацію, списування, правові аспекти, захист авторського права, духовно-моральні засади тощо. А ще презентували кодекс академічної доброчесності НУ «Острозька академія».

«Ми написали звернення до інших ректорів, аби і вони підтримали таку важливу ініціативу норм академічної доброчесності. Перший крок до порядності маємо зробити разом. Будемо мати надію, що інші навчальні заклади області також долучаться до розробок свого кодексу», – зауважив ректор Острозької академії Ігор Пасічник.

До відома, в Україні лише 7 ВУЗів затвердили кодекси нових етичних норм. На Рівненщині першими розробили такі правила тільки в Острозі.

«Питання, яке сьогодні підняли – надзвичайно актуальне. В цьому університеті, ні для кого не секрет, взірцево дотримуються правил моралі та порядності. Тут вчать не давати і не брати хабарі, не списувати, а наполегливо працювати та здобувати знання», – підсумував начальник обласного управління освіти Григорій Таргонський.

Нагадаємо, що за порушення академічної доброчесності особи будуть притягнуті до відповідальності, навіть кримінальної. 

Читайте також