Управління Держпраці подало судовий позов на заборону робіт на підприємстві «Сварицевицька цегла»

Планову перевірку дотримання вимог охорони праці на приватному підприємстві «Сварицевицька цегла», що в Дубровицькому районі,  здійснили фахівці Управління Держпраці у Рівненській області.

Основним напрямом господарської діяльності підприємства є виробництво цегли, черепиці та інших будівельних виробів із випаленої глини. Інспектори перевірили 10 виробничих об'єктів і виявили 168 порушень. Зокрема: 

  •  Роботодавець не має декларації відповідності матеріально-технічної бази на:

- роботи в колодязях, шурфах, траншеях, котлованах, бункерах, камерах, колекторах, замкнутому просторі (ємностях, боксах, топках, трубопроводах);
- зберігання балонів;
- експлуатацію вантажопідіймальних кранів та машин, а саме: тельферів електричних, крану мостового; 
- експлуатацію технологічних транспортних засобів, а саме: автонавантажувач.

Члени комісії з перевірки  знань працівників з питань охорони праці не пройшли відповідне навчання та перевірку знань у порядку, установленому Типовим положенням за профільними нормативно-правовими актами з охорони праці:

  • Відсутня проектно-технічна документація та дозвіл на початок виконання робіт на недобудований цех зберігання сировини з розрахунком кранового навантаження.
  • Відсутній паспорт та експлуатаційна документація завода-виготовлювача автонавантажувачів 
  • Допущена експлуатація навантажувача з численними несправностями. 
  • Тельфери електричні, кран мостовий опорний двобалковий Q=5,0т в «недобудованому цеху зберігання сировини» не пройшли первинного технічного огляду перед першим уведенням в експлуатацію, а також періодичних технічнипх оглядів.
  • Не проведено експертне обстеження устатковання, в якого закінчився граничний строк експлуатації.

На керівника підприємства накладено штрафні санкції  за невиконання попередньо виданого припису.  

За результатами перевірки, у зв’язку з виявленням низки порушень, що створюють загрозу життю і здоров’ю працівників, директора підприємства попереджено про необхідність негайного зупинення: 
1. Експлуатації стелажів для зберігання інструментів та пристроїв в слюсарно ремонтному відділенні, виконання робіт на токарному станку та деревооброблювальному верстаті;
2. Будівництва цеху зберігання сировини;
3. Виконання вантажно-розвантажувальних робіт за допомогою навантажувачів, 
4. Виконання вантажно-розвантажувальних робіт за допомогою вантажопідіймальних кранів, 
5. Експлуатації ЗТП-189.

Керівництво підприємство не зреагувало на попередження посадових осіб Управління Держпраці.

Відтак, до суду подано позовну заяву на ПП «Сварицевицька цегла» про необхідність негайного зупинення підприємством виконання робіт та експлуатації обладнання, яке несе загрозу життю працівників.

Читайте також