Упродовж життя "Заслужений донор" з Рівного здав більше 50 літрів крові

Віктор Омельчук із посвідчення

Сьогодні, 14 червня, в Україні відзначають Всесвітній День донора. З цієї нагоди ми вирішили поспілкуватися із Заслуженим донором України рівнянином Віктором Омельчуком. Він розповів журналістам Рівне Медіа про нюанси донорства, пільги та бюрократію чиновників. 

Пану Віктору вже 61 рік. Він працює у рівненському кінопалаці "Україна". На інтерв'ю заслужений донор запросив нас саме на місце роботи. Розповідає, що вперше здав кров у 1981 році, коли працював на заводі імені 60-річчя Жовтня. 

"Тоді просто була така зацікавленість – хто здавав кров, той мав вихідний день і додатковий день до відпустки. Це було моє перше "побачення" з донорством. Мені було 22 роки. Потім з роками це влилося у моє життя. Я вирішив, що у своєму житті не досягнув нічого такого, а от заслуженим донором все-таки стати можу. І я цього досягнув", - ділиться спогадами пан Віктор.

У 1984 році чоловік служив офіцером у армії. Саме тоді до 1990-го року у донорській кар'єрі була велика пауза.

"6 років я не здавав кров. Трапилось так, що у родині сталася трагедія. Потрібно було здати кров. Мене попросили і я не відмовив. Надалі я вирішив, що мені вже мало залишилося і почав регулярно здавати. 113 разів за весь час здав кров. Якби врахувати тих 6 років, що я був в армії, то було б значно більше", - розповідає донор.

Наразі пан Віктор здавати кров вже не може, адже це дозволяється робити лише людям до 60 років. Мотивувала чоловіка і моральна складова донорства.

"Останнім часом, коли почалася ця бійня, ця війна, то йшов і здавав кров на військовий госпіталь. Так як сам військовий був", - говорить пан Омельчук.

Як відбувається здача крові та яких умов потрібно дотримуватися донорові?

Пан Віктор розповідає, що у донорів є термін - 60 днів з дня здачі крові. 

"От 60 днів проходило і я як чемний донор завжди приходив у цей час і здавав".

Стосовно раціону, то важливо за день до здачі не вживати жирної їжі після 6 години. Також не можна молочних продуктів.

"Ми приходимо у реєстратуру і отримуємо анкету. З нею ідемо у лабораторію робити аналіз крові. Потім у «кабінет довіри» і до терапевта. Після цього ідемо у хірургічне відділення здавати кров.Там відразу роблять аналізи і слідкують за тим, чи здорова людина. Якщо щось не так, то вони відразу донора попереджують. Донор здає кров, але якщо аналіз приходить з лабораторії негативний, то вони можуть взяту кров вилучити", - пояснує Віктор Омельчук.

Є теорія, що регулярна здача крові може вплинути на організм негативно. Пан Віктор її спростовує. Каже, що не відчував на собі негативних наслідків донорства ніколи. Навпаки, самопочуття покращується.

"Після того, як здав кров відразу ж покращення самопочуття. Раніше медики використовувати такий метод у лікуванні. Людина коли хворіла, їй робили кровопускання. Лікували п’явками також. Навіть коли тиск трохи піднімається, то краще піти і здати кров. Людині відразу краще стане. Людина має дуже багато енергії після цього. Відчувається певна ейфорія. З’являється тонус, є сили перевернути гори", - ділиться донор.

У сім'ї Віктора лише він є донором. Розповідає, що ще коли з дружиною працювали на заводі, то разом ходили на станцію переливання крові. Однак, їй заборонили здавати кров. Синові трохи не до цього. Так і вийшло, що в сім'ї Омельчуків лише один донор.

Поліцейські Рівного стали донорами

А взагалі, за спостереженнями Віктора Дмитровича, донорство не є популярним серед молоді. Здебільшого йдуть здавати кров військові або ж поліція. Серед цивільного населення такого ажіотажу немає .Каже, що раніше була зацікавленість - вихідні. Зараз теж дають, але далеко не всі роботодавці. Центри дають довідку про те, що людина має мати вихідний день та додатковий день до відпустки.

"Я не думаю, що приватні підприємці дають справді вихідні. Це тільки ті, хто на державній роботі працює", - пропускає чоловік.

Донорам, особливо заслуженим, держава надає ряд пільг. Однак пан Віктор зазначає. що майже ними не користується. 

"Написати можна все що завгодно, але чи будуть виконуватися ці приписи. До карантину я купував ліки на 50% дешевше. Це лише у одній аптеці Рівного можна було використати пільгу. Серед пільг є і безкоштовне протезування, і виділення земельної ділянки, видача кредиту на пільгових основах. Ніхто не хоче цим займатися", - розповідає Заслужений донор України.

На запитання, чи були спроби і чи відмовляли у використання пільги, пан Віктор, каже що ні, не хотів навіть пробувати.

Журналістам пан Омельчук демонструє посвідчення "Заслуженого донора України". Щоб отримати таке, потрібно не менше 100 разів здати кров. Трохи менше - 40 разів - здають "Почесні донори". Посвідчення офіціно вручили разом зі значком у 2018 році. 

За словами пана Віктора, у Рівненському медичному коледжі була нарада медиків Рівного, була присутня верхівка міста, була представниця обласної державної адміністрації.

"Під час цієї наради – нас було двох – вручили ці посвідчення. Також є значок, я одягаю його на урочисті події. Зазвичай перед Днем донора організовують урочисті події, але цього року карантин завадив цьому", - говорить чоловік.

Ці заходи організовує центр служби крові. Минулого року була культурна програма у органному залі. Два роки тому Віктор з товаришем власноруч знайшли спонсора, який виділив фінанси. За рахунок цих коштів вони організували урочистий захід до Дня донора.

Популяризація теми донорства у Рівному

Наразі, у Рівному є спілка донорів під назвою «Покров». Голова спілки – Равлушко Олег.

"Я теж туди входжу. Зараз там не багато учасників. Це є неприбуткова організація. Ми хотіли юридично зареєструвати це об’єднання, щоб юристи допомогли. Адже кожна організація має бути «на плаву» та мати своїх спонсорів, меценатів. Вони б інколи могли фінансово допомагати організації. Щоб можна було робити певні урочисті події, допомагати донорам, які хворіють. Наразі цього немає. Без підтримки благодійних організацій поки немає резону це все оформляти. Були б дуже раді, якби у Рівному знайшлися меценати, які відгукнулися б", - ділиться ідеями пан Віктор.

Організація планує займатися просвітницькою діяльністю. Наразі в планах було піти по школах в кінці цього навчального року. Але через карантин перенесли ці плани на осінь. Донори хочуть виступити, можливо вдасться залучити та зацікавити дітей цією темою.

Взагалі, за словами пана Віктора, тему донорства майже не популяризують.

"Є інтернет та газети, де інколи пишуть, що людина чи станція переливання крові потребують донорів. Тільки так. Буває, що працівниці центру телефонують", - коментує донор.

За його словами, мотивації для молоді, щоб здавати кров - мало.

"Після здачі крові раніше давали талончики на харчування у їдальні чи кафе. Це потрібно, щоб поповнити організм донора енергією. Останні роки дають фінансову допомогу. Смішна сума. Два роки тому було 52 гривні. У станції переливання крові, коли донор проходить всіх лікарів, відразу заходить у їдальню, де видають кружку чаю і печиво. Раніше ще видавали по 50 грам червоного вина – для поповнення червоних кілець", - згадує пан Омельчук.

За весь період, що здаю кров погресу у допомозі від держави донорам не відбулося. Щоб виправляти прогалини у обізнаності людей, потрібно, за словами чоловіка, проводити рейди донорів по школах, ліцеях, навчальних закладах.  Також, потрібно щоб ЗМІ звертали на це увагу. 

Заохочення та мотивація донорів

На думку Віктора Дмитровича, донорів було б значно більше, якби мотивація з боку держави була б вагоміша.

"Представники влади думають, що вони дають нам пільги, адже це прописано у законах. Але в реальності їх немає. Хотілося б, щоб було менше бюрократії. Ось коли ми з товаришем подавали документи на "Заслуженого донора", то були складнощі. Якби Бог не втрутився, то ми б і не отримали звання. Нас було четверо людей, яких подали як кандидатів. Але пощастило лише нам двом. Документи лежали довгий час, ніхто не поспішав цим займатись", - ділиться чоловік.

Донорам інколи «Червоний хрест» допомагає. Вони допомагають пакетами продуктів. Донорам говорять коли підійти і видають набори.

За його словами, важливо, щоб донори бачили, що вони здають кров не просто кудись, а конкретним людям, які того потребують. 

"Крім цього, донорів може відлякати те, що при здачі крові їм дають одну суму грошей, а в медзакладах з хворих беруть "божевільні гроші". Це не вписується в рамки", - наголошує пан Омельчук.

Згідно постанови Кабміну, у мене, як у заслуженого донора, всі аналізи і консультації у лікарнях безкоштовні.

"В мене забор крові на аналізи має бути безкоштовним. Була ситуація, коли у міській лікарні я прийшов у лабораторію з посвідченням донора. Мені відмовили у знижці. Я був змушений іти до головного лікаря міської лікарні - дуже чуйна людина. Він почув, що я заслужений донор і відразу підписав документ на безкоштовний аналіз крові. Це має бути безкоштовно - ми цього заслуговуємо", - додає "Заслужений донор".

Віктор Омельчук вітає всіх донорів - починаючих на досвідчених - із святом і закликає рівнян не бути байдужими до чужих бід і ділитися тим, що є у кожного!

Читайте також