В академії на Рівненщині вшановували пам`ять героїв Майдану (ФОТО)

https://www.oa.edu.ua

В Україні  з 18 по 20 лютого відзначають п’яту річницю найтрагічнішого етапу Революції Гідності. Саме ці дні стали переломними в сучасній історії України. У Національному університеті «Острозька академія» на вшанування  цих подій відбулася низка заходів.

Під час панахиди у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького Національного університету «Острозька академія» вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні та загиблих у війні на Сході України. Студенти та викладачі молилися, щоб в Україні нарешті запанував мир і добробут, а пам’ять загиблих патріотів ніколи не згасала.

«Цими днями минає п’ять  років з часу найбільш масових і найбільш кривавих подій у новітній історії нашої держави. Ми відслужили панахиду за героями Майдану, яких у народі з великою любов’ю  назвали воїнами Небесної сотні. Ці люди загинули, померли для земного життя і народилися для життя вічного. Революція Гідності стала торжеством величезного потенціалу, незламності, єдності, самопожертви, прагнення до свободи, гідного життя і високого духу нашого народу», – зауважив настоятель храму преподобного Федора Острозького Національного університету «Острозька академія» професор Василь Жуковський.

Упродовж тижня діє виставка в головному корпусі університету «Майдан. Віра в перемогу». На ній представлені предмети з Майдану:  щити, каски, бронежилети, прапорці, з якими стояли студенти Острозької академії, номерний знак обгорілого автобуса, який перевозив активістів тощо. Також представленні фото Сергія Харченка, випускника НаУОА, який зафіксував найважчі дні протистояння на Майдані. Автор показав те,  як виглядав майдан, як жив майдан, які люди там були, як виглядали барикади, протистояння, і його трагічні результати. Головним у інсталяції є панорама, яка складена зі 130 фотографій героїв Небесної сотні, які разом утворюють повну панораму Майдану.

«Дні пам'яті Героїв Небесної сотні. Пройти крізь барикаду… зупинитися… подумати… згадати… Пам'ять здатна стирати імена і події, проте, є такі, про які не можна забувати. У дні вшанування загиблих на Майдані, ми підготували виставку-інсталяцію. Речі, що були єдиним захистом протестувальників, фото, відзняті випускниками Острозької академії, відтворюють атмосферу найважливіших днів протестів на тлі панорами майдану Незалежності, що складена із фото загиблих за наше майбутнє. Герої не вмирають, якщо ми про них пам’ятаємо», – розмістили допис до виставки працівники Музею історії Острозької академії.

Також 20 лютого доктор історичних наук, професор НаУОА Володимир Трофимович читатиме лекцію для студентів та професорсько-викладацького складу «Гібридна війна як ключовий інструмент російської геостратегії реваншу і свідчення кризи світової системи безпеки».

«Під час лекції ми проаналізуємо причини, передумови, геополітичні та геоісторичні цілі гібридної війни, перебіг і наслідки збройної агресії Росії проти України. Разом зі студентами з’ясуємо  реакцію Заходу на російську геостратегію реваншу. Також маю на меті показати, що гібридна війна породила глибоку кризу світової системи безпеки, вказати на героїзм наших воїнів-патріотів, підйом і мужність українського народу. І окреслю завдання української держави в умовах російської агресії», – розповідає про мету своєї лекції Володимир Трофимович.

Читайте також