В одному з районів Рівненщини понад 70 людей заразилися сказом

http://brrda.gov.ua

З початку 2018 року у Березнівському районі зареєстровано 71 випадок покусів людей тваринами, що становить 110,4 випадків на 100 тисяч населення, з них 25 дітей віком до 14 років, що становить 148,5 випадків на 100 тисяч населення.

Антирабічне щеплення з числа осіб, які звернулись за антирабічною допомогою призначено 12 особам, з них 1 дитині віком до 14 років.

В районі виявлено 1 неблагополучний населений пункт по сказу тварини - с. Сівки (1 випадок покусу людини). При проведені епідеміологічного розслідування встановлено, що покус був нанесений хворим на сказ диким бобром.

Безконтрольне збільшення кількості бродячих тварин та неналежне утримання домашніх тварин призводить до систематичного збільшення кількості осіб, що звернулися за антирабічною допомогою.

Сказ – це гостра особливо небезпечна інфекційна хвороба, яка характеризується ураженням центральної нервової системи та закінчується смертю. Ліків від нього не існує.

Єдиним способом врятувати життя є проведення антирабічних щеплень.

Коли Вас покусала тварина, необхідно якомога швидше промити рану проточною водою з милом, обробити краї рани 70° етиловим спиртом або 5% розчином йоду, накласти стерильну пов’язку.

Якщо Вас вкусила домашня тварина, її в жодному разі не слід вбивати. Дізнайтеся прізвище та адресу її власника. Це допоможе встановити за твариною ветеринарний нагляд.

У випадках покусів дикими, безпритульними тваринами слід негайно звернутися до лікаря та пройти курс антирабічних щеплень.

Лише своєчасно виконана вакцинація захистить Вас від сказу та врятує Вам життя!

Повідомляє Березнівське районне лабораторне відділення Костопільського

міжрайонного відділу Державної установи «Рівненський обласний

лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»

Читайте також