В РФ можуть оголосити загальну мобілізацію через зниження військового потенціалу

За перші 100 днів широкомасштабного вторгнення в Україну РФ витратила переважну частину свого військового потенціалу: техніки, обладнання, особового складу. 

Відтак, за кілька місяців путіну доведеться оголошувати про загальну мобілізацію, пише видання Bloomberg з посиланням на високопоставлені джерела в ЄС:

"За словами високопоставлених європейських чиновників, знайомих із ситуацією, Росія прочісує всю країну в пошуках живої сили та озброєння, у тому числі старих танків, що базуються на Далекому Сході, оскільки витратила більшу частину свого військового потенціалу за перші 100 днів вторгнення в Україну".

Ймовірно, в росії залишається кілька місяців, перш ніж їй доведеться призупинити так звану "спецоперацію" і преегрупувати сили. Кремль також може бути змушений оголосити масову мобілізацію, чого досі президент РФ Володимир Путін уникав, оскільки це було б рівнозначно публічному визнанню, що війна йде не так, як планувалося.

За словами українських офіційних осіб, Україна, яка значно поступається в озброєнні Росії, втрачає по 100 і більше людей за день, і змушена поступово здавати позиції навколо  Сєверодонецька та Лисичанська.

Особливе стратегічне значення має Лисичанськ, загарбання якого означатиме фактичне подальше захоплення усієї Луганської області — це одна зі стратегічних цілей рф у війні проти України. 

На думку директора естонського Міжнародного центру оборони та безпеки Індрека Канніка, Росії, ймовірно, знадобиться ще як мінімум 2-3 місяці, щоб захопити великі міста Донбасу, такі як Слов'янськ та Краматорськ. Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас вважає, що зараз усі мають зосередитись на наданні військової допомоги Києву. На її думку, якщо буде ухвалено рішення про відправку важкого озброєння Україні, то його "слід відправити зараз, а не в грудні".

 

Читайте також