В Україні до кінця року суттєво подорожчає хліб

В Україні до кінця року, попри рекордний врожай, подорожчати хліб. За прогнозами експертів, вартість хлібобулочних виробів виросте на 10-15 %. 

Про це йшлося на нараді комітет Верховної Ради "Цінова ситуація на ринку борошна та хліба в Україні". 

Представниця Асоціації рітейлерів України Наталія Петрівська нагадала, що  з січня 2020 року по вересень 2021 ціни на хліб зросли на близько 35 %. 

За словами директора Фінансово-економічного департаменту Мінагрополітики Баграта Ахіджанова, зростання цін на пальне, мінеральні добрива, запчастини та на інші складові собівартості пшениці призведе до зміни вартості борошна, а врешті й хлібобулочних виробів.

Своєю чергою перший заступник міністра економіки Денис Кудін зазначив, що на вартість збіжжя в Україні впливають також ціни на світовому ринку.

"Оскільки Україна повністю інтегрована в продовольчі світові ринки, то динаміка цін на внутрішньому ринку буде відповідати динаміці світових біржових цін і ф’ючерсів на зерно", - сказав Кудін.

До слова, за словами голови підкомітету з питань регуляторної політики Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Ганни Лічман, цього року Україна має рекордну врожайність зернових, проте вона ніяк на ціни не впливає, швидше навпаки - завдяки зростанню світових цін на зернові буде зростати вартість хліба і в Україні. 

За матеріалами УНІАН

 

Читайте також