В Україні на кордоні "Краківець" не випускають людей: авіарейси теж відміняють

На українському пункті пропуску Краківець людям заборонили виїзд з країни. За попередньою інформацією, це пов'язано із спалахом коронавірусу у Німеччині. 

Нагадаємо, на одній з найбільших в Європі боєнь Tönnies, що у Північному Рейні-Вестфалії, зареєстровано понад 400 випадків зараження коронавірусом. Щоб запобігти подальшому поширенню інфекції, влада округу Гютерсло, де розташована бійня, вирішила з 18 червня знову закрити всі школи і дитячі садки, які відновили щоденну роботу з 15 червня.

Мешканка Рівненської області Оксана, яка сьогодні мала виїхати на заробітки у Німеччину, розповідає, що наразі перебуває у пункті пропуску Краківець. Вона вже 32 години без сну і не знає, чи зможе виїхати з України взагалі. 

За її словами, і українські, і польські прикордонники не пропускають українців закордон. Виїзд дозволяють лише особам із європейським громадянством або з посвідкою на проживання. 

Оксана розповідає, що спілкувалась із агенством, яке організувало їй вакансію. Після того, як їм заборонили виїзд, заробітчан мав доставити закордон чартерний рейс.

"Як виявилось, то мав бути рейс Wizzair. Але наразі їх масово відміняють. Нам немає сенсу ризикувати", - зазначила рівнянка.

Мова йде про усі рейси, а не тільки на Німеччину. Як розповідає Оксана, за умов, якби чартерний рейс все ж відбувся б, то заплатив би за нього роботодавець, а вона та інші українці відпрацювали б йому цю суму. 

Вакансія, за якою їхала Оксана, коштувала 350 євро. Чи повернуть гроші у випадку, якщо кордони закриють, дівчина не знає. 

"На кордоні великі черги. Люди наші стоять і не знають що робити. Їх вертають назад. Нам пропонували їхати на Шегині, але там черги по 15 годин - їхати нема сенсу", - додає українка. 

Оксана була у одному із трьох автобусів, які приїхали на кордон з Рівненщини. Усі три були повністю забиті людьми. За її словами, не усі їхали у Німеччину, дехто у Нідерланди або в Польщу. 

"Серед пасажирів було двоє хлопців із нідерланським громадянством - їх поляки пропустили", - зазначила дівчина. 

Пізніше з'ясувалось, що роботодавець, до якого їхала Оксана, відмовився зовсім від українських працівників. 

"Роботодавець від нас повністю відмовився. Цей спалах відбувся саме в тому районі, куди ми мали їхати - північний Рейн- Вестфалія. Сказали, що це ще й на нього влада тиснула", - додала Оксана.

Як їй пізніше пояснили, після приїзду у Німеччину, українці мали два тижні перебувати на обсервації і якби у когось із заробітчан виявили коронавірус, то всіх повернули б назад на батьківщину. Оскільки платить за "доставку" працівників і проживання у Німеччині саме роботодавець, то йому фінансово не вигідно ризикувати і наймати українців. 

Читайте також