В Україні ратифікували Стамбульську конвенцію: що це означає

Верховна Рада України проголосувала за ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, відомої як Стамбульська конвенція.

Про це повідомляє народний депутат України Ярослав Железняк. "За" ратифікацію Конвенції проголосували 259 народних депутатів, "проти" виступили 8 нардепів. 

Прийняття Стамбульської конвенції передбачає, що країна повинна криміналізувати психологічне, фізичне і сексуальне насильство, переслідування, а також примусові аборти, стерилізацію та шлюб.

У Конвенції, зокрема, йдеться про два види насильства: проти жінок і домашнє:

  • Перше включає будь-яке фізичне, психологічне, економічне чи сексуальне насильство, переслідування чи домагання, зокрема на роботі.
  • Домашнє насильство – це все, що відбувається між партнерами чи членами однієї родини без чиєїсь із них згоди (наприклад, примус до сексу, шлюбу, аборту, обрізання, стерилізації).

Водночас, жодне з положень Конвенції не вимушує Україну змінювати Конституцію, Сімейний кодекс чи ухвалювати інші закони, щодо інститутів шлюбу чи усиновлення. Важливо зауважити, що Конвенцію Україна підписала ще у 2011 році, але не ратифікувала через протести релігійних громад.

Зокрема, деякі країни непублічно заявляли, що це – передумова для затвердження статусу кандидата на членство в ЄС.

 


 

Читайте також