В українців знову перевірятимуть лічильники: що варто знати

В Україні на деяких територіях скасували постанову №442 про зупинення повірки лічильників.

Кабмін ввів в дію ухвалу №440 згідно якої було відновлено повірку побутових лічильників води, тепла та газу на території України.

Про це йдеться в постанові №440, яка опублікована на сайті Урядового порталу. Відомо, що вона була прийнята ще 7 квітня 2023 року, однак в дію вступила лише 4 червня.

У тексті резолюції зазначено, що громадяни України, котрі наразі проживають у межах територій, що не піддаються збройній агресії та окупації, повинні протягом 3 місяців після закінчення опалювального періоду подати повірку лічильники.

Проте з пунктів номер 1 та 2 випливає те, що українці, які наразі проживають на тимчасово окупованих територіях, є винятком. 

Це означає, що на період дії воєнного та надзвичайного стану для них діють норми щодо зупинення повірки лічильників. Термін дії становить 3 місяці з припинення окупації або воєнного стану.

Що стосується українців, які живуть у зонах можливих або активних бойових дій, терміни повірки лічильників відкладаються на період шести місяців з дати завершення або припинення бойових дій.

Що передувало даній ухвалі

Передувало прийняттю даної постанови те, що у квітні 2022 року Кабмін прийняв ухвалу - “Деякі питання повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного стану”. 

У ній було зазначено наступне:

“Установити, що позитивні результати періодичної, позачергової повірки та повірки після ремонту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, засвідчені відбитком повірочного тавра на таких засобах чи записом з відбитком повірочного тавра у відповідному розділі експлуатаційних документів та/або оформлені свідоцтвом про повірку законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки, строк дії яких закінчився у період воєнного і надзвичайного стану та протягом місяця після його припинення чи скасування, чинні на період воєнного і надзвичайного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування на всій території України або в окремих її місцевостях”, - зазначено у тексті ухвали.

Чи потрібно платити за повірку лічильника

Періодична повірка, демонтаж, транспортування, монтаж, технічне обслуговування та пов'язаний з такою повіркою ремонт лічильників газу у побутових споживачів здійснюється коштом облгазу. При цьому не важливо, хто є власником лічильника – облгаз чи споживач.

Витрати на повірку лічильників закладено у тариф на послуги розподілу природного газу. Відповідно побутові споживачі, які платять за доставку газу, водночас сплачують облгазу і за повірку лічильників.

Наразі, від лютого 2022 року на території України діє воєнний стан у зв'язку з збройною агресією російської федерації на території України. 

Читайте також