В Україні можуть зникнути деякі копійки

Національний банк України підготував проект Постанови про відмову від карбування монет дрібного номіналу (1, 2, 5 і 25 копійок). Про це повідомляє прес-служба НБУ.

У цьому проекті зазначено, що карбування вищезгаданих монет може припинитися через те, що вони істотно не відіграють роль у грошовому обігу громадян. Крім того, монету номіналом у 25 копійок планують забрати з обігу через те, що в разі виведення з ринку 1, 2, 5 копійок, не залишиться чим її розмінювати.

Як повідомляє прес-служба НБУ, станом на сьогодні, в обігу перебуває 12.9 млрд. шт. монет, у тому числі номіналами 1 коп. – 2.4 млрд. шт., 2 коп. – 1.4 млрд. шт., 5 коп. – 1.9 млрд. шт., 10 коп. – 3.8 млрд. шт., 25 коп. – 1.7 млрд. шт., 50 коп. – 1.2 млрд. шт. та 1 грн. – 0.5 млрд. шт.

Втім, користувачів запевнили, що всі номінали розмінних монет і далі залишатимуться в обігу. При цьому готівковий обіг не буде поповнюватися монетами дрібного номіналу.

Наразі питання вилучення монет номіналом у 1 ,2, 5 і 25 копійок винесено на обговорення на рівні громадськості.

Посилаючись на міжнародний досвід, у НБУ наводять два шляхи розв’язання такої проблеми:
– одномоментне вилучення з обігу монет дрібних номіналів (монети перестають бути засобом платежу, можливий великий резонанс від заходу, значна кількість монет надходить до центрального банку щоденно, постає проблема їх знищення);
– припинення карбування монет із поступовим виведенням їх з обігу (легкість у впровадженні, добровільна основа, процес вилучення довший, монети перебувають в обігу у якості засобу платежу, немає проблеми знищення).

Попереднє опитування громадської думки, консультації із державними органами та діловою спільнотою, які здійснив регулятор напередодні, констатують готовність громадян та бізнесу до застосування правил заокруглення.

НБУ пропонує до обговорення певні рішення, які зазначені в проекті Постанови «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів». Ознайомитися можна за посиланням: http://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=58884852&cat_id=55838


Олеся БОРОВЕЦЬ
 

Читайте також