В улюбленому місці відпочинку рівнян оселились лебеді

Сьогодні на озеро в парку Молоді, більш відомому як Лебединка, випустили двох лебедів. Вони – мешканці Рівненського зоопарку і на період теплої пори птахи стануть окрасою одного з улюблених місць відпочинку містян.

Лебедів лише двоє: самцю - 6 років, самці - 5. Більше на одну територію не бажано заселяти. Про це розповіла завідувачка відділу птахів у Рівненькому зоопарку Віра Гламазда:

«Птахів лише двоє, тому що для кожної пари лебедів повинна бути своя територія. Вони не живуть поруч парами. У кожної має бути своя територія, своя годівниця тощо. Вони є господарями озера і з іншими птахами вони погано уживаються, не приймають до себе, можуть і вбити».

Однак, із качками та чайками повинні подружитись. Останні гніздяться на Усті, а в парк прилітають за їжею. Качки вже повинні були погніздитися, тож конфліктів не передбачається.

Пізньою осінню, коли будуть перші заморозки, птахів знову заберуть у зоопарк для зимівлі, адже озеро на Лебединці замерзне. Для птахів відремонтували будиночок посеред озера, а працівники зоопарку будуть привозити їм поїсти.

«Для них тут є будиночок, його відремонтували і поставили на своє місце. Лебеді повинні мати своє місце на Лебединці. Усі вже звикли до цього і наше місто асоціюється з цими птахами. Щороку на зиму їх забирають у зоопарк, а навесні випускають на озеро. Це є окрасою парку Молоді. Я думаю, що нам потрібно багато позитивних емоцій – закликаю рівнян приходити – насолоджувались і милувались такими красивими птахами», - зазначив секретар Рівненської міської ради Віктор Шакирзян.

Віра Гламазда просить рівнян не годувати лебедів – це може їм тільки нашкодити.

«Рівнянам бажано їх не годувати взагалі, нічого їм не приносити. Хлібом не годувати – взагалі, бо хліб для них то смерть. І якщо лебідь виходить попастись на травичку, він їсть травичку - не треба його на воду зганяти. На траві вони собі лапки просушують. Зерно теж не варто нести, людей багато, а птахів лише два і для них перегодовування може мати негативні наслідки, навіть смерть».

Читайте також