В університеті на Рівненщині в підземеллі є незвичні працівники (ФОТО)

http://ostrog.rayon.in.ua

У Музеї історії Острозької академії є незвичайні унікальні працівники. Це рукокрилі, тобто кажани. Повідомляє портал Острог. Район. 

Вони давні та звичні мешканці острозьких підземель. У криптах монастиря капуцинів XVIII ст., частині екскурсійного маршруту Острозькою академією, помічені з 1996 року. В ті часи, під керівництвом археологів, розпочалися роботи з розчистки занедбаних підземель. У 2000 р. підземелля стали складовою музейного комплексу ОА. З тих пір кажани стали «співробітниками» музею.

Головна їхня «робота» – це розчистака вентиляційних ходів, яким вже 250 років. Адже через вузьку вентиляцію кажани потрапляють на ночівлю до крипт. Також, інколи, ці «співробітники» лякають туристів, особливо неслухняних, які самостійно намагаються дослідити підземелля, – ідеться на сторінці музею у соцмережі.

Цьогоріч завдяки співробітникам Національного парку «Дермансько-Острозький» вдалося визначити рід мешканів підземель ОА. У музеї «працюють» вухані (лат. Plecotus) — рід кажанів родини лиликових (Vespertilionidae)., які включені до Червоної книги України. Найпомітнішою особливістю цих кажанів є величезні вуха, які виступають з голови на, приблизно, 30-35 мм (при довжині тіла близько 50-60 мм).

Музейники кажуть, що з настанням тепла кажани прокинулися, вийшли з зимової «відпустки», та взялися за роботу, тому їм навіть виготовили спеціальні посвідчення.

Читайте також