В університеті на Рівненщині встановили черговий рекорд (ФОТО)

Фото Лесі Касіяненко

У студентсько-викладацькому храмі преп. Федора Острозького Національного університету “Острозька академія” 26 січня відбувся XIV Всеукраїнський фестиваль різдвяних піснеспівів. Про це повідомляє газета ДЕНЬ.

Цьогоріч колядували та щедрували на фестивалі сімдесят учасників з усіх регіонів України, серед яких хорові та родинні колективи, ансамблі, театральні гуртки, сольні виконавці, звучали також і музичні композиції на різдвяну тематику. Крім цього, присутні мали можливість побачити відеопривітання від учасників Донеччини, які в силу обставин не змогли приїхати на фестиваль.

Родзинкою цьогорічного фестивалю різдяних піснеспівів стало встановлення рекорду України у категорії “Масові заходи” за найширше представлення християнських релігійних конфесій України та світських творчих колективів у прославленні Новонародженого Ісуса Христа. До слова, це вже дев'ятий рекорд України, встановлений Національним університетом “Острозька академія”.

“Українці, як одна із найпісенніших націй у світі, здавна славлять Новонародженого Богомладенця Ісуса дзвінкими різдвяними піснеспівами — колядками і щедрівками. Щоб прославити новонародженого Ісуса Христа, сьогодні у нашому храмі ми проводимо вже вчотирнадцяте всеукраїнський фестиваль різдвяних піснеспівів. Колись мудреці зі Сходу за покликом незвичайної зірки прийшли до Віфлеєму і принесли Новонародженому Ісусу Христу свої дари: золото, ладан і миро. Так і сьогодні до Острога, нашої духовної столиці, до студентсько-викладацького храму Острозької академії, прибули колядники зі всієї України, принесли своє дзвінкоголосся і тепло сердець. Наша сьогоднішня подія має декілька цілей. Найперше — це прославити новонародженого Ісуса Христа. По друге, запросити до цього віншування рекордну кількість колядників з усієї України: дітей і дорослих.

По третє, закликати представників різних християнських конфесій — православних, католиків, протестантів, об'єднатися у спільній різдвяній радості. На наше запрошення відгукнулася надзвичайно велика кількість колядників — 770 учасників і 70 колективів з усієї України. Особливістю нашого фестивалю є те, що він проводиться в умовах створення єдиної помісної автокефальної православної церкви України, в умовах отримання нею Томосу. Ми дякуємо учасникам фестивалю, його меценатам, організатором, віншувальникам, членам артистичної комісії, ведучим і всім присутнім на цьому піднесеному, радісному святі. Нехай Господь рясно благословить його проведення і кожного з нас”, — зазначив у вітальному слові організатор фестивалю, настоятель студентсько-викладацького храму преп. Федора Острозького, протоієрей Василь Жуковський.

Усі учасники отримали Першокнигу — Біблію, дипломи та солодощі. Крім цього, деяких із них спеціальним грошовим подарунком нагородив ректор Острозької академії Ігор Пасічник. Зокрема, сертифікат за найкраще хорове виконання на 5 тис. грн. отримав колектив Римо-католицької парафії Успіння Пресвятої Діви Марії (м. Острог Рівненської області), сертифікати на 1 тис. грн. за найкраще виконання різдвяних піснеспівів отримали народний художній фольклорний колектив «Джерельце» Олександрівського районного центру дитячої та юнацької творчості (смт. Олександрівка Кіровоградської області, керівник: Любов Халецька) і родинний ансамбль у складі Світлани, Анни та Тетяни Олійників Полонської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 (м. Полонне Хмельницької області, керівник: Тетяна Приймак), а сертифікат на 500 грн. отримав хор Євангельських Християн Баптистів Церкви «Спасіння» (м. Острог Рівненської області).

“Участь у цьому фестивалі — це передусім виховання у нашого молодого покоління духовних та патріотичних цінностей. Діти дуже люблять колядувати, адже цим ми прославляємо Бога і примножуємо наші традиції. Кожного року ми розширюємо свій репертуар новими різдвяними піснеспівами. Колядки і щедрівки — це духовна скарбниця України”, — поділилася враженнями керівник зразкового художнього хорового колективу “Співаночка” Рівненської класичної гімназії “Престиж” Ірина Нагорна.

Олексій Костюченко, Острог

Читайте також