Вакцинація від коронавірусу на Рівненщині: що відомо

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Цього місяця в Україні повинна була розпочатись вакцинація проти коронавірусної інфекції. Станом на сьогодні вакцина ще не надійшла.

Координаторка вакцинації у Рівненській області, заступниця начальника обласного управління охорони здоров’я Олена Гандзюк розповіла, що щеплюватимуть, як тільки отримають вакцини.

Якою вакциною щеплюватимуть українців?

За словами Олени Гандзюк, зараз найактуальніші вакцини Astrazeneca та Pfizer. Україна підтримана глобальною ініціативою Covax, яка надасть декілька мільйонів доз.

 «Від глобальної ініціативи планується, що в країну надійде від 2,2 до 3,7млн доз. Ми дози ділимо навпіл, це буде вдвічі менше людей, тому що вакцинуємо двічі. Вакцина буде закуповуватись і за кошти держбюджету. 500 тисяч доз вакцини Astrazeneca очікуються найближчим часом. Тобто, 250 тисяч людей ми зможемо почати вакцинувати тих, хто підпадає під перший етап вакцинації», - розповіла Олена Гандзюк.

Вона додала, що в рамках цієї глобальної ініціативи  в Україну надійде 117 тисяч доз вакцини Pfizer.

Процес щеплення передбачає дворазове введення вакцини. Важливо пам’ятати – обидва рази потрібно робити щеплення однією і тою ж вакциною.

Заявлена ефективність вакцин – 85-95%.

У Рівненській області вакцинацію проводитимуть п'ять бригад медиків.

Зберігання вакцин також передбачає дотримання жорстких умов зберігання. До прикладу, для Pfizer потрібна температура мінус 80 градусів. При вищій температурі скорочується термін її зберігання.

117 тисяч доз Pfizer будуть на національному складі, в області привозитимуть невелику кількість доз – орієнтовно на тиждень. При температурі від +2 до +8 вона може зберігатись лише 5 днів.  

З вакциною Astrazeneca простіше. Вона може зберігатись пів року при температурі +2 до +8.

Є ймовірність постачань і інших вакцин, які знаходяться на завершальному етапі випробувань

Етапи вакцинації

На інформаційному порталі з питань вакцинації проти COVID-19 зазначені такі етапи:

  • І етап - вакцинація людей із надвисоким ризиком інфікування та тяжкого перебігу коронавірусної хвороби COVID-19, а також тих, чия робота критично важлива в умовах пандемії.
  • ІІ етап - вакцинація медичних працівників та персоналу, які працюють у закладах охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим. Також вакцину отримають мешканці будинків догляду за літніми людьми та персонал цих закладів.
  • ІІІ етап - вакцинація людей із високим ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19, а також тих, хто підтримує безпеку та життєдіяльність держави, наприклад, працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Національної поліції України, військовослужбовців Збройних сил України тощо.
  • ІV етап - вакцинація людей із підвищеним ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19 та тих, хто підтримує безпеку та життєдіяльність держави, а також громадян України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. На цьому етапі ще будуть вакциновані, зокрема, працівники місць обмеження волі та/або слідчих ізоляторів та люди, які відбувають покарання.
  • V - вакцинація решти дорослого населення України. У разі наявності достатньої кількості вакцини може відбуватися водночас з попередніми етапами.

Чи треба вакцинуватись, якщо перехворіли коронавірусом?

За словами Олени Гандзюк, людям, які перехворіли коронавірусною інфекцією, щеплення варто проводити не раніше, аніж через пів року.

«Наявних даних про те, скільки триває імунітет від Covid, немає. Covid - інфекція молода. Трапляються випадки повторного зараження. Враховуючи прогнозований дефіцит вакцини, вакцинація в першу чергу направлена на людей, які не перехворіли. Якщо у вас в анамнезі Covid, якому більше шести місяців, можна щеплюватись. Знову ж таки, консультація сімейного лікаря доречна. Раніше шести місяців від перенесеного Covid – не рекомендовано щеплюватись».

Не виключено, що може бути алергічна реакція. За словами пані Гандзюк, вона проявляється вкрай рідко.

«Вакцинація не є вашим квитком у безпечне життя. Алергічна реакція, вона є на всі препарати, на антибіотики алергічна реакція є, побічна реакція є, так само вона є і на вакцину. Але майже на 2 млн доз – 20 випадків алергічної реакції».

Вона також додала, що МРНК вакцин проти Covid-19 ніколи не потрапляє у ядро клітини, де знаходиться наша ДНК.

«Це означає, що вакцина не може впливати чи взаємодіяти взагалі з нашою ДНК будь-яким чином. Не змінює ДНК наше, не чипує нас вакцина».

Додамо, що незалежно від того, чи вакцинувались Ви, потрібно дотримуватись соціальної дистанції, чистоти рук і носити маски.

 

Читайте також