Вербна неділя 2021: що не можна робити цього дня

фото - ілюстративне/відкриті джерела

Вербна неділя — це останній день перед Страсним тижнем, коли у християн найсуворіший піст. Цього дня віруючі повинні обмежувати себе не тільки в їжі, але і в побутових справах. Цьогоріч Вербна неділя припадає 25 квітня.

У Вербну неділю не можна садити в землю гілочки минулорічної верби, жінкам не можна шити, в’язати, вишивати і взагалі займатися рукоділлям. Крім того, не слід виконувати хатню роботу або поратися на городі.

Але найголовніше — цього дня треба підготуватися до Страсного тижня – періоду найсуворішого посту, який завершиться найрадіснішим святом — Світлим Воскресінням Христовим.

Гілочки пухнастої верби є головним символом Вербної неділі, їх прийнято приносити в цей день до церкви і освячувати, щоб надалі вони захищали будинок і приносили добробут. Також гілочками верби християни б’ють один одного, примовляючи «Не я б’ю — верба б’є!». Особливо ця традиція подобається дітям, адже вони вірять, що кожен удар Вербної гілочки вбереже від поганого ока.

Так само, вербі приписують цілющі властивості і освячені «котики» застосовуються для лікування лихоманки, безпліддя, недуг у домашньої худоби, а чоловіки носили їх з собою для збільшення фізичної сили.

Освячена в церкві вербна гілочка може захистити будинок від блискавки і пожежі, а господарів — від злиднів та інших неприємностей. Добрі господарі, повернувшись з освяченою вербою з церкви спочатку садили пару гілочок у себе в городі, і тільки потім несли її додому до святих образів.

Що не можна робити у Вербну неділю

  • Категорично забороняється у цей день займатися важкою фізичною працею.
  • Вживати міцний алкоголь та влаштовувати гучні гуляння.
  • Напередодні Страсного тижня не рекомендується встрявати у сварки та думати про погане.
  • Їсти м’ясо, яйця та молочні продукти. Їжа на столі повинна бути скромною. Виняток становлять риба, рослинна олія та трохи кагору.
  • Не можна у Вербну неділю проводити поминальний обід.

Прикмети у Вербну неділю

  • Безплідній жінці треба зранку треба зрізати гілочку верби, освятити в церкві та принести додому. Цю гілочку треба зберегти в потаємному місці. За прикметами, жінка зовсім скоро відчує радість материнства.
  • Вперше навесні виганяти худобу на пасовисько варто саме свяченою вербою — “щоб нечисть не чіплялася до тварин”
  • Якщо у Вербну неділю тепло і сухо – влітку буде великий урожай фруктів.
  • У Вербну неділю вдарив мороз – рік принесе багато пшениці.
  • Якщо в цей день вітер дме сильно, то літо буде вітряним

Читайте також