Весною чи восени: коли і як краще пересаджувати гортензію

Ілюстративне фото

Прекрасна гортензія, яка названа на честь Римської принцеси Гортензії, неймовірна прикраса будь-якого саду. При правильному догляді ця «принцеса» швидко розростається у красивий кущ, оздоблений ніжними й яскравими суцвіттями різної кольорової гами. Якщо кущ гортензії добре росте і рясно цвіте, його можна не пересаджувати до 10 років. Але, зазвичай, кожні 5 років ці рослини пересаджують в новий поживний ґрунт.

Додатково пересаджувати рослину можна у випадку:

  • коли гортензії не підходить місце, де вона посаджена;
  • рослина почала хворіти й практично не росте;
  • необхідність поділу куща;
  • ґрунт під гортензією сильно виснажився.

Варто пам`ятати:

  1. Гортензія не любить, коли її часто пересаджують, тому необхідно ретельно продумати місце для посадки та правильно підібрати ґрунтову суміш.
  2. Гортензія комфортно себе почуває і швидко росте тоді, коли знаходиться в півтіні й повністю захищена від вітрів і протягів. Культура дуже вимоглива до складу ґрунту. Найбільше їй подобається ґрунт, який містить в собі гумус.
  3. Пересаджувати кущі можна як навесні, так і восени. Садівники вдало застосовують обидва варіанти.

Весною найкраще пересаджувати гортензію до появи сокоруху, коли ще не почнуть розвиватися бруньки. Бажано до такої пересадки підготуватися ще восени. Потрібно викопати яму, яка повинна бути вдвічі більшою за земляну грудку куща. Зробити при потребі дренаж і засипати ґрунтовою сумішшю (листкова чи дернова земля – 2 частини, 1 частина перегною або компосту, 1 частина кислого торфу, 1 частина піску). Можна до суміші додати 2-3 ложки суперфосфату й ложку сірчанокислого калію.

Перед посадкою суміш добре полити. Обережно обкопати кущ так, щоб не пошкодити коріння і зберегти земляну грудку, вийняти й перенести його у яму та засипати родючим ґрунтом. Коли ґрунт осяде, коренева шийка опиниться на рівні поверхні ділянки. Акуратно утрамбувати, полити рослину й замульчувати хвоєю або корою.

Деякі види дорослих кущів перед пересадкою можна обрізувати.

Якщо весною Ви час упустили, краще перенести пересадку на осінь.

Пересадка гортензій восени.

Осінь – найкраща пора для пересадки гортензії. Якщо зробити це в середині вересня, то до початку холодів кущ зможе вкоренитися на новому місці і успішно перезимувати. Разом з тим, він не наростить молоді пагони, які загинуть під час зимівлі.

Заздалегідь необхідно викопати яму діаметром 40-50 см і глибиною до 50 см. Якщо ґрунт бідний, яму можна зробити глибшою. Засипати її ґрунтовою сумішшю, і додати на кожні 10 кг перегною по 20 г сечовини і сірчанокислого калію і 60 г суперфосфату. Дати суміші осісти й через пару днів можете приступати до посадки. У день посадки сформувати з ґрунтової суміші, горбок, розмістити на ньому саджанець гортензії таким чином, щоб коренева шийка виявилася на 3 см над поверхнею ділянки, розправити коріння і засипати яму ґрунтом. Легенько утрамбувати поверхню навколо саджанця, рясно полити кущ і замульчувати.

Після правильної пересадки гортензії і достатнього введення в ґрунт поживних речовин, кущ буде швидко рости й радувати своїм цвітінням. Підгодовувати його не доведеться ще кілька років.

Джерело - Дендроферма сім`ї Бережнюк

Читайте також