Вибори міського голови у Рівному: фотографування бюлетенів та низька явка

У Рівному вчора, 23 листопада, пройшов другий тур виборів на посаду міського голови. Представники громадської організації ОПОРА контролювали виборчий процес на дільницях Рівного та Квасилова. Відомо, що значних порушень зафіксовано не було.

Під час брифінгу координатор громадянської мережі «Опора» у Рівненській області Михайло Балик розповів про явку виборців та порушення на дільницях.

«На виборчі дільниці прийшло 30% рівнян, що становить 54 965 осіб. Це нижчі показники, ніж на виборах 25 жовтня, коли проголосувати прийшли 34% виборців», - зазначив пан Балик.

За його словами, спостерігачі з самого ранку повідомляли про випадки фотографування бюлетенів виборцями. Вони заходять до виборчої кабінки і разом з паспортом фотографують виборчі бюлетені.

«Зокрема, на дільницях №560725 у смт Квасилів (Квасилівський професійний ліцей), №560942 м. Рівне вул. В’ячеслава Чорновола, 74, №560920 м. Рівне, вул. Павлюченка, 24, №560972 вул. Гайдамацька, №560947 вул. Карпинського, 14А, найбільше таких випадків – 7 спроб сфотографувати бюлетень – зафіксували на дільниці №560982 на вулиці Фабричній,3», - повідомив Михайло Балик.

На думку координатора мережі «ОПОРА», системність таких випадків пояснюється тим, що, імовірно, відбувалися контрольовані голосування.

До слова, відповідальність за підкуп виборців несе як організатор підкупу, так і виборець, який погодився «продати» свій голос.

Омбудсвумен із захисту виборчих прав у Рівненській області Марія Цип`ящук повідомила, що на дільницях були проблеми із обладнанням для температурного скринінгу. Крім того, кабінки для людей з ознаками ГРВІ були не окремо розташовані, а поруч з іншими. Також, люди із температурою не мали окремої скриньки для бюлетенів, а користувались загальними.

«Окрім цього, на дільницях не було жодної кабінки для людей з інвалідністю. Дільниці знову не змогли забезпечити доступ для цієї групи населення», - додала омбудсвумен.

Читайте також