Вибори на Рівненщині розпочалися без грубих порушень

Спостерігачі РОГО «Комітет виборців України» зранку розпочали спостереження за ходом дня голосування на чергових президентських виборах у Рівненській області. За ці перші години можна зробити такі висновки:

На всіх дільницях Рівненської області, де побували спостерігачі організації, у складах дільничних виборчих комісій забезпечений кворум. Загалом ДВК Рівненщини зранку дотримувалися встановленого порядку проведення підготовчого засідання. Незначні технічні питання виникли на ДВК 560915, 561011 (ТВО  152), 560655 (ТВО 153).

Масових випадків саботування проведення підготовчого засідання з боку певних членів дільничних виборчих комісій станом на ранок не було зафіксовано. В ДВК 560985 (ТВО 152) один член комісії був відсутнім зранку. За словами його колег, він взагалі не ходив на засідання ДВК впродовж її роботи і до дня голосування.

На всіх дільницях Рівненської області, де встигли побувати спостерігачі РОГО КВУ, підготовче засідання розпочалось у встановлений строк. Були допущені офіційні спостерігачі та інші особи, які мають право бути присутніми без дозволу і запрошення.

ДВК Рівненщини змогли розпочати голосування у встановлений законом строк – з 8:00. Значних черг на дільницях Рівненщини зранку спостерігачі організації не зафіксували.

Інші цікаві факти чи порушення

ТВО 154, дільниця 560357: В селі Мізоч Здолбунівського району на дільницю в селищній раді прийшла старша жінка, пожалілася, що погано бачить і потребує допомоги. На прохання члена ДВК, з нею в кабінку зайшов спостерігач. Однак це порушення. Адже в такому випадку допомогти має право лише інший виборець. Не можуть це робити ані офіційні спостерігачі, ані члени виборчих комісій, ані довірені особи від кандидатів.

ТВО 154, дільниця 560358: В селі Мізоч Здолбунівського району спостерігач Рівненського КВУ став свідком ситуації, коли до виборця, який вийшов з виборчої дільниці після голосування в будинку культури, підійшов невідомий. Він хотів дізнатися прізвище кандидата, за якого цей виборець проголосував, ніби-то для опитування. Але не мав ані анкети, ані підтверджуючого документа від організації, яка проводить дослідження. Тому виборець відмовився надавати таку інформацію.

Інформаційний відділ РОГО КВУ

 

Читайте також