Від 40 до 130 гривень за кілограм: чому у Рівному зросли ціни на сало

В Україні фіксують рекордне здорожчання цін на сало. Подекуди за кілограм стратегічного продукту просять до 300 гривень. Проте ціни у Рівному - більш демократичні. 

Так, на центральному ринку пропонують сало від 40 (обрізки) до 130-140 гривень за кілограм. Ціни ж у супермаркеах не сильно відрізняються від ринкових - від 130 до 140 грн за кілограм. Самі продавці пов'язують таке здорожчання зі зменшенням поголів'я свиней, невигідним вирощуванням свиней та здорожчанням кормів

У середньому, порівняно із минулим роком, у ціні на сало додалось 15 гривень, або 20 % - з 75, 30 гривень у жовтні минулого року до 90, 24 гривень у жовтні цього року

Як пояснюють в Асоціації свинарів України, зростання цін на сало переважно пов'язано зі зменшенням його пропозиції. 

- Пропозиція зменшилась через те, що наразі сало не є пріоритетним продуктом вітчизняного свинарства. І сальних свиней відгодовують або невеликі господарства, або присадибні господарства. Загалом промислове свинарство, частка якого зросла до понад 60 % та продовжує зростати, нині тяжіє до відгодівлі м'ясних порід. Адже для українців пріоритетом є свинина, - розповідає керівниця аналітичного відділу Асоціації "Свинарів України" Олександра Бондарська. 

Тримати свиней малим домогосподарства стало просто невигідно. Адже зросли затрати на їх утримання. Це і здорожчання кормів, зерна, а також збільшення витрат на енергоносії. 

Дефіцит сала виник й через те, що господарства переходять на так звані м'ясні породи, адже попит на них більший, крім того, їх і вирощувати простіше. 

За словами експертки, подальше зростання цін на сало залежатиме від пропозицій. Проте, найімовірніше, зниження цін очікувати не варто

- Тут ми знаходимось на розвилці. Бо з одного боку вирощувати свиней не так вже й дешево. Тому є питання, чи не буде в нас надалі згортатись присадибне виробництво свинини. Адже цей тренд ми бачимо дуже тривалий час. І є сумніви, що в найближчий час він зміниться. Ба більше, восени темпи скорочення свинопоголів'я підвищувались, - зазначає Олександра Бондарська. 

Та навіть за поточних темпів згортання присадибного сектору дефіцит сала українцям не загрожує.

- При умові, якщо буде відносно сприятлива цінова кон'юнктура, якщо буде відносно сталий попит на цю продукцію, то в будь-якому разі знайдуться ті, хто захочуть зробити з цього свинарського хобі бізнес, - пояснює експертка.

 

Читайте також