Від чого рівнянам краще утриматися у Страсний тиждень?

У 2018 році Страсний тиждень або Страсна седмиця припадає з 2 по 7 квітня. Потім йде Великдень – 8 квітня

Що категорично не можна робити в Страсний тиждень?

Під час Страсного тижня діє найбільша прикрість в їжі, а також правила Великого посту. 2-5 квітня – «сухі» дні, можна їсти лише хліб, овочі, фрукти; 6 квітня – повне утримання від їжі, 7 квітня – гаряча їжа без олії.

Великий понеділок (2 квітня) У цей день потрібно закінчити всі роботи по дому – пофарбувати, відремонтувати, прибрати.

Великий Вівторок (3 квітня) У цей день прийнято завершити прання, прасування, ремонт одягу.

Велика середа (4 квітня) У цей день з дому виносили останнє сміття, готували яйця і все необхідне для їх фарбування.

Чистий Четвер (5 квітня) У цей день необхідно викупатися до сходу сонця. Вважається, що вода в цей день має цілющі властивості. У четвер також починають готувати паски. Перед замісом тіста потрібно помолитися, очистити душу і простір навколо, інакше паски можуть не вийти. У Чистий четвер у церквах запалюють свічки, які потрібно зберегти і принести додому – ця свічка буде захищати ваш будинок від пожежі протягом року. У народі вважають, що в цей день душі праведників повертаються на землю, щоб справити "Великдень померлих". Вночі в церкві в цей день можна побачити померлих священиків і парафіян.

Страсна П’ятниця (6 квітня) У Страсну П’ятницю 2018 не можна нічого робити по дому, співати, танцювати або слухати музику. На згадку про муки Христа забороняється вживання їжі. Увечері під час богослужінь в церкві виносять Плащаницю.

Велика субота (7 квітня) Вважається самим важким днем ??для господинь – в цей день готують все для пасхального застілля. Також продовжують фарбувати яйця.

Велике Воскресіння (Великдень) Після закінчення поста, коли душа і тіло готові прийняти радість Спасіння, приходить Велика неділя – День Пасхи.

Найсуворішим днем ??Великого посту вважається Страсна п’ятниця. У 2018 році вона випадає на 6 квітня. В цей день у церквах припиняється дзвін, а віруючі майже нічого не їдять. Вважається, що саме в Страсну п’ятницю Ісус Христос приніс себе в жертву і був розіпнутий, щоб воскреснути через три дні і потім піднестися. До цього дня церква рекомендує господаркам завершити приготування до Великодня. При цьому в народі вважається, що у Велику п’ятницю найкраще фарбувати яйця, пекти паски. Перед початком роботи господині повинні прочитати «Отче наш», а потім вимовити «Господи, благослови» і лише потім приступати до готування. Також з випічкою пов’язано ще одне повір’я: смачною і красивою паска буде тільки в тому випадку, якщо ніхто не буде бачити тісто. А під час випікання не можна голосно говорити. Джерело

Читайте також