Від «Ляльки» до «Дембеля»: мешканці Рівненщини частіше почали замовляти «круті» автономери

фото - ілюстративне/відкриті джерела

З початку 2021 року на Рівненщині 56 автовласників отримали індивідуальні номерні знаки. За весь минулий рік таких було 54. Загалом у Рівненській області видали 301 індивідуальний номерний знак (з 2015 року).

Заступник начальника Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Рівненській області Віктор Залюбовський каже, що тенденція замовлення таких знаків зростає.

Серед індивідуальних номерних знаків водії замовляють не лише цифрові комбінації, але й незвичні назви: ANGEL, COFFEEMAN, ONE,  MMM, VIP, WOLF, ЛЯЛЬКА, НОМЕРИ, ВОЛГА, ДЄД, МИХАЛИЧ, КОТЛИ, ГЕТЬМАН, ВИШНЯ, КАБАН, ДЕМБЕЛЬ, АЙБОЛІТ, СУПЕР, OPASNUY, SALO, TISTO, MOROZKO, SEDOY, ВІТАЛІК, ЧАРЛІ та інші.

Вартість послуги:

300 грн  - три символи (мінімальне замовлення);

90 грн  -  кожний наступний (до восьми символів);

500 грн - графічний елемент;

144 грн 36 коп  -  вартість спецпродукції (номерних знаків для авто);

138 грн  -  вартість спецпродукції (номерних знаків для мотоцикла).

(розмір плати за надання послуги наведено без урахування податку на додану вартість)

Індивідуальні номерні знаки (ІНЗ) дійсні тільки на території України. Такий номер можна замовити лише як доповнення до державного номерного знаку, але не замість нього.

На ІНЗ можна розміщувати літери (української чи латинської абетки); літери та цифри; літери, цифри та графічний елемент. ІНЗ має містити від 3 до 8 символів, якщо це лише літери. Якщо це літери та цифри, від 3 до 7 елементів, при чому принаймні 2 символи з них мають бути літерами; для мототранспорту – від 3 до 6 символів (від 2 до 5 літер і цифр).

На ІНЗ заборонено наносити написи дискримінаційного характеру за ознаками мови, расової та національної належності, ставлення до релігії, соціального й майнового стану, статі, освіти, роду та характеру занять, місця проживання; написи ненормативного походження; символіку, абревіатури або скорочені назви установ, організацій, підприємств без їх письмової згоди (на індивідуальні номерні знаки транспортних засобів, що належать фізичним чи юридичним особам); знак (торговельну марку) фізичної чи юридичної особи, що належить іншій фізичній або юридичній особі, без їх письмової згоди; графічний елемент дискримінаційного характеру. Графічний елемент, що схожий за накресленням із літерами чи цифрами; імітацію зображення Державного Герба України або Державного Прапора України (крім символів державної належності, передбачених чинними державними стандартами України), державних символів інших країн та міжнародних організацій, офіційні назви органів державної влади України або їх скорочені найменування, крім випадків, передбачених чинним законодавством; написи, в яких одночасно використовуються літери української та латинської абеток, за винятком літер, що збігаються за написом.

Окрім ІНЗ, є ще платні номерні знаки. Вони не є різновидом індивідуальних номерних знаків. (24 липня Кабінет Міністрів України прийняв зміни до постанови від 4 червня 2007 року №795, які дозволили розширити перелік платних номерних знаків, що мають підвищений попит серед автовласників). Усі платні номерні знаки складаються з чотирьох цифр, що групуються за наступними комбінаціями:

Комбінації чотирьох однакових цифр — 36 тис. грн;

Послідовні комбінації від 0001 до 0009 — 36 тис. грн;

Три однакові цифри поспіль (наприклад: 0777) — 12 тис. грн;

Дві послідовні пари однакових цифр (наприклад: 1122) — 12 тис. грн;

Комбінації 0123 та 1234 — 12 тис. грн;

Комбінації, що починаються з двох нулів, а наступні цифри неоднакові (наприклад: 0032) — 9600 грн;

Три однакові цифри не поспіль (наприклад: 7077) — 4800 грн;

Комбінації, де однакові перша і третя цифра, друга і четверта цифра; або перша й четверта цифра, друга і третя цифра (наприклад: 1221; 1212) — 4800 грн.

Наявність вільних номерних знаків, а також їхню вартість можна переглянути на сайті як регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Рівненській області, так і на сайті Головного сервісного центру МВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Доїжджають до Києва і кидають авто»: на Рівненщині побільшало бажаючих стати водіями

Читайте також